Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałabym zakupić grunty rolne w swojej miejscowości.

Jeśli teren przekracza 0,3 ha podobno może zakupić go tylko rolnik?

Ukończyłam Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, jednak poza tym nie mam nic wspólnego z rolnictwem.

Czy z tytułu ukończonej szkoły mogę już być rolnikiem aby zakupić teren?

Iza

Posted

To co piszesz to sie zdewaluowało, przepisy obecnie są bardziej restrykcyjne.

Również ciekawe że udzielasz odpowiedzi nie czytając zapytania założyciela wątku, no chyba że skończenie UR to nie wykształcenie w kierunku rolniczym.

Posted

jednym z warunków nabycia ziemi lub gosp.rol. jest min. 3 letnie opłacanie krus, zamieszkanie , sąsiedztwo gruntów , dzierżawa.

Pogadaj z jakimś notariuszem ale on też cudu nie stworzy. a i notariusze dmuchają na zimne

Posted

Posiadam wykształcenie rolnicze, tj. mgr inz. rolnictwa.

Czyli mogę kupić ziemię jako rolnik?

Przeczytaj ten #4 post i zapytaj jeszcze raz podając istotne okoliczności, bo na tak postawione pytanie nawet Pan Bóg nie jest w stanie udzielić Ci odpowiedzi. Pozdrawiam!

Posted

Kolego DG, z tego co wiem to ustawa o obrocie ziemi rolnej w pl dotyczy działek oznaczonych w planie zag. przestrz. jako R a jak sie ma do oznaczenia ZE ???

Nabyłem w tym roku grunt ale miałem spory niesmak bo grunt był ZE i co mnie zdziwiło to rejent w mojej gminie stwierdził że on uznaje ZE jako nie rolne i w moim przypadku nie zmieni zdania bo podważy swói autorytet.Poszedłem do innego rejenta w innej gminie i on powiedział że uznaje dwojako ale nie sporządzi aktu notarialnego dla mojej gminy bo Sąd w mojej gminie grunty ZE uznaje jako nierolne i nie dokona wpisu w KW. i oto jest zgrzyt, jedno prawo i różne interpretacje.

Ponadto grunt leży obok moich, ponad 20 lat ugór porośnięty głównie brzozą, moje grunty od pocz. lat 80 tych w dobrej kulturze . Cały teren został uznany w latach 90 tych jako ZN obecnie ZE i następna zagwozdka. Do studium planu zag. przestrz. ja jak i właściciel wspomnianego ugoru zgłośiliśmy o przekwalifikowanie gruntów na R . Mamy od bodaj 28 czerwca 2018 roku uchwalony plan zag. przestrz. i moje grunty w tym pasie nadal są jako ZE a 20 letni ugur dostał miano R. Jak tu sie nie wkurzyć ???

Były właściciel zakupił grunt od ANR i jako ZE gmina miała pierwokup z którego nie skorzystała, ale ja musiałem opłacić umowe warunkową a później drugą przeniesienia własności i w sumie miałem troche farta bo pomiędzy tymi dwoma umowami gmina uchwaliła nowy plan . Kupowałem ZE a właścicielem zostałem się R.

Jak to jest ? ZE to nie rolne i banki tak uznają , Rejenci i Sądy uznają jak im pasuje, a istota prawa powinna być jasna i jednakowo interpretowana, jak to jest ? czemu ma służyć ?

Niechce sie wierzyć.......

Posted

Może to jest ELzr, ELz lub EBz? To chyba wszystkie użytki zawierające litery "e" i "z". O ile mi wiadomo oznaczenie użytku nie może zaczynać się od litery "z", ani małej, ani dużej. Czy mógłbyś to Kolego sprawdzić? Pozdrawiam!

Posted
wielkie litery ZE choć mogą być z liter drukowanych, Kiedyś ZN i odczytywało się to jako Zieleń Nieurządzona , Sprawdze jutro mapke i może jest tam to oznaczenie. ( są to oznakowania ujawnione w planie zagospodarowania przestrzennego)
  • 4 weeks later...
Posted

jak by ktoś mógł opisać jak wygląda zakup gruntów rolnych dziś po nowelizacji ustawy o obrocie gruntami rolnymi

ale tak ze swojego doświadczenia  które w  ewidencji stoją jako grunty orne , powiem wam że w swojej karierze rolnika tylko dzierżawiłam grunty i też notarialnie ale jak dziś kupuje się działki rolno-orne nie mam pojęcia - dlatego moje pytanie

Posted

słuchaj Vademecum  nie stać mnie w tej chwili na poradę notariusza , ja uczestniczyłam  w zakupie działki przez innego rolnika bo musiałam się zrzec z prawa pierwokupu dzierżawionej działki i wiem jak to wygląda tylko że to było w 2013 r więc chodzi mi tylko o to czy ja kupujący , czy ja sprzedający muszę mieć zgodę KOWR w momencie zakupu gruntu rolnego, czy to robi sam notariusz , chodzi mi tylko o ten fakt

Posted

ja ci powiem że nie wiem co jest ten kowr, kupowałem działke pół roku temu i nie było o tym mowy.

z dok. potrzebowałem zaśw z podatków, zaśw od burmistrza, zaśw z krus, świadectw. lub dyplom szkoły.

Posted
ja jestem rolnikiem od 80- tych lat i musiałem sie wylegitymować szkołą, kiedyś było tak że jak ktoś miał już ziemie to sie domniemywało że ma sie odpowiednie wykształcenie a dziś to co kiedyś widać niema znaczenia