Wyrolowani Posted December 15, 2018 Report Posted December 15, 2018 jeszcze jedno a co masz na myśli mówiąc ZAŚWIADCZENIE OD BURMISTRZA czy to chodzi o oznaczenie działki w studium lub planach Quote
Vademecum Posted December 15, 2018 Report Posted December 15, 2018 napisałem po kródce. Burmistrz zaświadcza o tym że samodzielnie prowadzisz gospodarstwo nie pamiętam czy jest tam te 3 lata jak w krus. To zaświadczenie oczywiście to wielka bzdura bo niby skąd burmistrz ma mieć taką wiedzę. z podatków ? od sołtysa ? jest to mocno naciągane.oczywiścieaci płaci sie po 20 zł za te świstki. Quote
Wyrolowani Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 a wypełniałeś coś takiego http://www.wir.org.pl/aktualnosci/2016/2016_12_23_przetargi/wzor_3.pdf Quote
Vademecum Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 wiesz co, nie pamiętam ale być może to co burmistrz wystawiał to na tej podstawie, tylko takie oświadczenie zdaje sie jest w akcie notarialnym . Inne dokumenty też to poświadczają , osobiście uważam to za bzdure i tyle.. Quote
Opel Posted December 17, 2018 Report Posted December 17, 2018 Wyrolowani - z tego co się orientuję to np. załóżmy że ja sprzedaje 2 ha i mieszkamy w tej samej gminie. Wtedy jeśli jesteś rolnikiem, opłacasz KRUS od 3 lat i prowadzisz gospodarstwo rolne to kupisz bez żadnych problemów.Jeśli nie mieszkała byś w mojej gminie to trzeba złożyć wniosek do KOWRu. Albo składam go ja jako Zbywca, albo ty jako Nabywca.Jeśli złożę ja - Zbywca to muszę podać kto jest Nabywcą, czyli Ty i uzasadnić i przedstawić, że zrobiłem wszystko aby ów grunt sprzedać osobie z mojej gminy ale nie było chetnych. Czyli muszę im przedstawić że dałem ogłoszenie w prasie, podpiąć jakieś oświadczenie od sołtysa że wisiało takie ogłoszenie, albo z izb rolniczych itp itd. i wtedy jeśli udowodnię że Nabywca jest rolnikiem, opłaca KRUS to Ci to pozwolą kupić. Jeśli nie byłabyś rolnikiem ale byś chciała ode mnie np odkupić całe gospodarstwo to musiałabyś przedstawić we wniosku Nabywcy że posiadasz kwalifikacje rolnicze i oświadczenie, że zameldujesz się na pobyt stały przez okres min. 5 lat od kupna i przez 10 lat musisz to prowadzić. Żadne wydzierżawienie czy sprzedaż nie wchodzi w grę. Wejdź na stronę KOWRu http://www.kowr.gov.pl/ukur. I tam masz obrót ziemia rolna. Quote
Vademecum Posted December 17, 2018 Report Posted December 17, 2018 masakra, a miało być łatwiej. Ja dodam od siebie że w gre wchodzi zamieszkanie w sąsiedniej gminie.Dopytywałem bo mam w promieniu 500 metrów 3 gminy i w tych gminach mam działki. Quote
Recommended Posts