Skocz do zawartości

Zdjęcie

11 listopad 2018r

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 10:34

jak wam upłynął ten dzień?

• 0

#2 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 13:02

ja niedzielę spędziłam w domu nie byłam na żadnych obchodach  ale za to śledziłam relacje w internecie z Warszawy i Wrocławia,

szczególnie śledziłam drugi warszawski marsz i powiem wam jestem pod wrażeniem, widząc tych ludzi młodych i starych ,dzieci  myślę że tutaj odpowiednie są słowa ;JESZCZE POLSKA NIE ZGINĘŁA KIEDY MY ŻYJEMY 

• 1

#3 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 13:27

Ja też w domu
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#4 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 13:42

a co o POLSCE mówili w niemieckiej telewizji poczytajcie;

• 0

#5 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 13:55

https://www.tagessch...-polen-103.html

• 0

#6 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 14:02

Tekst po polsku

Dzień Niepodległości Polski
200 000 w marszu upamiętniającym w Warszawie

W przeciwieństwie do europejskich sąsiadów, 100-lecie niepodległości Polski znalazło się na czele obchodów. Ponad 200 000 osób wzięło udział w marszu w Warszawie - w tym prawicowych ekstremistów.

Polska obchodziła swój 100. Dzień Niepodległości masową demonstracją w Warszawie i mniejszymi wydarzeniami okolicznościowymi w całym kraju. Według szacunków policji około 200 000 osób uczestniczyło w "marszu niepodległościowym" w Warszawie, w tym w polskim prezydencie Andrzeju Duddzie, premierze Mateuszu Morawieckim i Jarosławie Kaczyńskim, przywódcy partii rządzącej "Prawo i Sprawiedliwość" (PiS), a także kilku prawicowych ugrupowań.

Kontrowersyjny marsz upamiętniający

Spór o marsz od wielu dni przysłonił uroczystości. Krytycy oskarżyli krajową konserwatywną partię rządzącą PiS o poparcie grup nacjonalistycznych i prawicowych.

Po raz pierwszy przedstawiciele polskiego państwa zorganizowali wiec Dzień Niepodległości wraz z takimi prawicowymi organizacjami. W ostatnich latach organizacje nacjonalistyczne zorganizowały 11 listopada "marsze niepodległościowe", które obejmowały intonowanie rasistowskich sloganów.

Po tym, jak władze miasta opozycji zakazały pierwotnie zaplanowanego marszu ze względów bezpieczeństwa, rząd narodowo-konserwatywny zorganizował zastępczy marsz, do którego zaprosił również nacjonalistów. Duda i rząd zażądali, aby uczestnicy nosili tylko flagę narodową jako warunek wspólnego marszu z nacjonalistami.

Flagi prawicowych grup z Polski i Włoch

Demonstranci byli prowadzeni przez żołnierzy niosących dużą flagę z napisem "Dla ciebie, Polska". W pewnej odległości od polityków rządowych nacjonaliści poszli za nimi. Wielu z nich miało pochodnie i polską flagę. Ale była też flaga z prawicowej grupy "National Radical Camp", a także kilka z włoskiej grupy "Forza Nuova", której przywódca Roberto Fiore nazywa siebie faszystą.

Od sobotniej nocy tysiące ludzi uczestniczyło w nabożeństwach i uroczystościach upamiętniających niepodległość kraju. 11 listopada 1918 r. Przezwyciężył długi podział Polski na Prusy, Austro-Węgry i Rosję.

• 0

#7 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 15:10

Świetna atmosfera wśród ludzi, bezliku ludzi kochających wspólną naszą Ojczyznę, Polskę. Pozdrawiam!

• 0

#8 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 15:58

BÓG, HONOR i OJCZYZNA - jestem dumna że jestem POLKĄ  

• 2

#9 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 12 listopad 2018 - 19:59

Ja również uczestniczyłem w przemarszu, złożeniu kwiatów pod pomnikiem i mszy, w miasteczku gminnym u siebie...

• 1

...albo mądrze, albo wcale...

#10 edek

edek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 557 postów

Napisano 16 listopad 2018 - 20:43

Ja od 10go do 11go listopada byłem w Warszawie :)

Na Stadionie Narodowym - Koncert o niepodległości

Msza w Archikatedrze wespół z Andrzejem Dudą

Zwiedzanie Muzeum Narodowego

Udział w uroczystościach na Placu Piłsudskiego

Udział w Marszu Niepodległości

... było grubo :) !!!

• 1

#11 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 17 listopad 2018 - 08:34

dla mnie niestety 11 listopada od kilku lat jest dniem pechowym jeśli chodzi o nieszczęśliwe wypadki także nigdzie w niczym nie uczestniczałam...

• 0

#12 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 18 listopad 2018 - 19:05

współczuje

, oglądałam wczoraj protest we Francji odnośnie podwyżki  watu i doszłam do przekonania  że ludzie są wszędzie jednakowi, że jeżeli chcą  wyrazić swe przekonania czy niezadowolenie potrafią się jednoczyć ale wśród nich mogą zdarzyć się tacy których wybryki są debilne np. przypatrzcie się drugiemu nagraniu z marszu , reporter z zachodniej stacji rozmawia ze starszymi kobietami a później z młodym małżeństwem które w pochodzie idzie z dziećmi przyjrzyjcie się co robią trzej młodzi ludzie idący za parą   jeszcze raz powtórzę debilizm i zdania nie zmienię

https://www.tagessch...-polen-103.html

• 0

#13 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 18 listopad 2018 - 19:40

we francji w ogóle są bardzo wysokie podatki
  • 0

#14 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 19 listopad 2018 - 17:09

Vademecum a skąd ty tyle wiesz o podatkach we Francji ?

• 0

#15 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 19 listopad 2018 - 18:00

Jeżeli chodzi o mnie to mniej bym zapłacił podatków gdybym swoje gospodarstwo prowadził we Francji. Pozdrawiam!

• 0

#16 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 19 listopad 2018 - 20:02

byłem na szkoleniu gdzie byli zaproszeni rolnicy, drobni przetwórcy regionalni z francji.
  • 0

#17 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 19 listopad 2018 - 20:12

szkoleniu -może coś bliżej  o czym mowa ?

• 0

#18 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 19 listopad 2018 - 21:41

szkolenie związane z wejściem polski do uni, naście lat temu i to nie tylko francuscy rolnicy byli gośćmi ale i z dani, była też grupa ludzi niebezpośrednio związani z rolnictwem ludzie ze stanów ci akurat przeszczegali przed wydobyciem gazu z łupków jak i poddawaniem sie polityce UE
  • 0

#19 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 20 listopad 2018 - 08:24

wiem że we Francji są bardziej preferencyjne kredyty.

• 0

#20 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 20 listopad 2018 - 09:16

w Ameryce łupki mają od dawna więc wiedzą co to za rarytas  a co do UE można powiedzieć że modernizacja  w wielu gospodarstwach rolnych  to zasługa  że żeśmy do niej weszli  to co komu się udało wytargać to już inna sprawa , to że część dzięki  znajomościom też inna sprawa , jeżeli chodzi o kredyty to rolnik w przeciwieństwie do np. Burmistrza nie dostaje kredytu który spłaca tylko w części lub który jest bezzwrotny , każdy z nas rolników wie że jeśli zaciągniesz kredyt spłacasz go co do grosza SAM  pewnie że rynek zbytu towarów jest potrzebny bo każdy kto wyprodukuje chce sprzedać i tak najlepiej w całym zamieszaniu wychodzą pośrednicy 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych