Jump to content

Recommended Posts

Posted

metoda z przed 30 lat. Spirytus mocno paruje i jest to rozwiązanie ale niezbyt dobre.

Z tego co pamiętam to od 30 do 50 procent w zależności od mrozu ale nigdy nie będziesz pewny czy jest bezpiecznie a cenowo taniej nie będzie . 20 litrów płynu na glikolu to poniżej 100 zł w hurcie.

Posted

Metoda faktycznie stara i chyba tylko ja ją pamiętam. Denaturat dodawało się do paliwa gdyż absorbuje wodę dzięki czemu woda nie zamarza w przewodach. Do chłodnicy się nie nadaje bo temperatura wrzenia wynosi 78 stopni Celsjusza. Pozdrawiam!

Posted
jak najbardziej do paliwa nawet dziś można dodać, ale do układu chłodzenia muj ojciec stosował, przeliczał do mrozu spodziewanego i brał pod uwage parowanie a i cza powiedzieć że denaturat kosztował naprawde grosze a dziś jest drogi i używanie go do ukł. chłodz. jest bez sęnsu
Posted

Tak jako ciekawostkę powiem że mam znajomego co szukał coś zamiast płynu chłodniczego to nalał do chłodnicy ON , poprostu paliwa  i   było  by ok gdyby gumowe przewody nie rozleciały się 

A ze swego doświadczenia to szukałem kiedyś taniego płynu do  zalania kół w celu dociążenia i najtaniej to wychodzi solona woda

Posted

też mi sie wydawało paliwo o.k. ale co by było jakby na gorącym silniku doszło do rozszczelnienia

aż strach sie bać. W dzisiejszych czasach paliwo 5.20 za litr a płyn chłodniczy poniżej 5 zł za litr.

Posted

Na pierwszym miejscu to pewnie taka mentalność polaka że może da się taniej i nie gorzej i jak ktoś chce eksperymentować to nic w tym złego jakąś naukę z tego wyciągnie , druga sprawa to może wrodzona ciekawość człowieka gdyby nie to , to do dziś by człowiek nie zszedł z drzewa   ;)

Posted

U nas 35 lat wstecz była woda(deszczówka) latem,

a jesienia i zimą woda była spuszczana ,dykte to leli ale do ropy żeby nie zamarzała,wiadomo w tamtych czasach nic nie było to rozumiem, ale żeby teraz takie eksperymenty robić to jakoś nie pasuje,ja się wody najadłem teraz tylko i wyłącznie płyn

Posted
też jestem ostrożny z wodą i dlatego zalałem kombajn płynem bo gdzieś wyciek jest i dolewałem wody w lecie jak również kammaza zalałem płynem , jedynie ursus jest na wodzie a raczej bez bo zima.
  • 2 years later...
  • 10 months later...