edek Posted November 15, 2018 Report Posted November 15, 2018 Mogę wlać do chłodnicy ciągnika denaturat z wodą - jeśli tak to w jakim stężeniu ? henryk 1 Quote
Vademecum Posted November 15, 2018 Report Posted November 15, 2018 metoda z przed 30 lat. Spirytus mocno paruje i jest to rozwiązanie ale niezbyt dobre.Z tego co pamiętam to od 30 do 50 procent w zależności od mrozu ale nigdy nie będziesz pewny czy jest bezpiecznie a cenowo taniej nie będzie . 20 litrów płynu na glikolu to poniżej 100 zł w hurcie. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 15, 2018 Report Posted November 15, 2018 Metoda faktycznie stara i chyba tylko ja ją pamiętam. Denaturat dodawało się do paliwa gdyż absorbuje wodę dzięki czemu woda nie zamarza w przewodach. Do chłodnicy się nie nadaje bo temperatura wrzenia wynosi 78 stopni Celsjusza. Pozdrawiam! henryk 1 Quote
Vademecum Posted November 16, 2018 Report Posted November 16, 2018 jak najbardziej do paliwa nawet dziś można dodać, ale do układu chłodzenia muj ojciec stosował, przeliczał do mrozu spodziewanego i brał pod uwage parowanie a i cza powiedzieć że denaturat kosztował naprawde grosze a dziś jest drogi i używanie go do ukł. chłodz. jest bez sęnsu Quote
edek Posted November 16, 2018 Author Report Posted November 16, 2018 Dziękuje Wam za odpowiedzi Quote
Dobromil Posted November 18, 2018 Report Posted November 18, 2018 Tak jako ciekawostkę powiem że mam znajomego co szukał coś zamiast płynu chłodniczego to nalał do chłodnicy ON , poprostu paliwa i było by ok gdyby gumowe przewody nie rozleciały się A ze swego doświadczenia to szukałem kiedyś taniego płynu do zalania kół w celu dociążenia i najtaniej to wychodzi solona woda Quote
Vademecum Posted November 18, 2018 Report Posted November 18, 2018 też mi sie wydawało paliwo o.k. ale co by było jakby na gorącym silniku doszło do rozszczelnienia aż strach sie bać. W dzisiejszych czasach paliwo 5.20 za litr a płyn chłodniczy poniżej 5 zł za litr. Quote
kubusjettaII Posted November 18, 2018 Report Posted November 18, 2018 Zastanawia mnie dlaczego czasami staramy się poprawiać konstruktorów...jeśli tam ma być płyn chłodniczy to płyn, a nie paliwa, denaturaty itp. Przecież do zbiornika paliwa nie lejemy wody bo tańsza...po prostu się do tego nie nadaje, nie jej miejsce tam... henryk and DuzyGrzegorz 2 Quote
Dobromil Posted November 18, 2018 Report Posted November 18, 2018 Na pierwszym miejscu to pewnie taka mentalność polaka że może da się taniej i nie gorzej i jak ktoś chce eksperymentować to nic w tym złego jakąś naukę z tego wyciągnie , druga sprawa to może wrodzona ciekawość człowieka gdyby nie to , to do dziś by człowiek nie zszedł z drzewa Quote
henryk Posted November 19, 2018 Report Posted November 19, 2018 to co tu niektórzy wypisują to woła o pomstę do nieba,denaturat do chłodnicy,po co skoro wszędzie można kupić płyn ! Quote
Robert ;-) Posted November 19, 2018 Report Posted November 19, 2018 No dokładnie i kosztuje coś koło 20 zł za 5l Quote
Vademecum Posted November 19, 2018 Report Posted November 19, 2018 ale 40 lat wstecz nie było łatwo dostać a i drogo wychodziło i ludzie ratowali sie np. dinksem.Pamiętam te czasy . Mało kto miał samochód a i dróg po wsiach nie było. Quote
henryk Posted November 23, 2018 Report Posted November 23, 2018 nie,tak to rozumiem,jeśli ktoś chce być 40 lat do tyłu to czemu nie,w końcu wolny wybór i demokracja-pozdrawiam. Quote
Robert ;-) Posted November 23, 2018 Report Posted November 23, 2018 U nas 35 lat wstecz była woda(deszczówka) latem,a jesienia i zimą woda była spuszczana ,dykte to leli ale do ropy żeby nie zamarzała,wiadomo w tamtych czasach nic nie było to rozumiem, ale żeby teraz takie eksperymenty robić to jakoś nie pasuje,ja się wody najadłem teraz tylko i wyłącznie płyn Quote
Vademecum Posted November 23, 2018 Report Posted November 23, 2018 też jestem ostrożny z wodą i dlatego zalałem kombajn płynem bo gdzieś wyciek jest i dolewałem wody w lecie jak również kammaza zalałem płynem , jedynie ursus jest na wodzie a raczej bez bo zima. Quote
aparatc Posted November 1, 2021 Report Posted November 1, 2021 Ja lałem wodę z denaturatem w proporcji 50/50 25 stopni mrozu i nie zamarzała robił się kisiel ale nie zamarzało. Quote
czesiek888 Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 GLIKOL, wtedy nie był znany więc dodawano denaturat, teraz właśnie to Quote
Vademecum Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 dinx paruje i cza o tym pamiętać i dolewać Quote
Recommended Posts