Jump to content

Recommended Posts

Posted

metoda z przed 30 lat. Spirytus mocno paruje i jest to rozwiązanie ale niezbyt dobre.

Z tego co pamiętam to od 30 do 50 procent w zależności od mrozu ale nigdy nie będziesz pewny czy jest bezpiecznie a cenowo taniej nie będzie . 20 litrów płynu na glikolu to poniżej 100 zł w hurcie.

Posted
jak najbardziej do paliwa nawet dziś można dodać, ale do układu chłodzenia muj ojciec stosował, przeliczał do mrozu spodziewanego i brał pod uwage parowanie a i cza powiedzieć że denaturat kosztował naprawde grosze a dziś jest drogi i używanie go do ukł. chłodz. jest bez sęnsu
Posted

Tak jako ciekawostkę powiem że mam znajomego co szukał coś zamiast płynu chłodniczego to nalał do chłodnicy ON , poprostu paliwa  i   było  by ok gdyby gumowe przewody nie rozleciały się 

A ze swego doświadczenia to szukałem kiedyś taniego płynu do  zalania kół w celu dociążenia i najtaniej to wychodzi solona woda

Posted

też mi sie wydawało paliwo o.k. ale co by było jakby na gorącym silniku doszło do rozszczelnienia

aż strach sie bać. W dzisiejszych czasach paliwo 5.20 za litr a płyn chłodniczy poniżej 5 zł za litr.

Posted

Na pierwszym miejscu to pewnie taka mentalność polaka że może da się taniej i nie gorzej i jak ktoś chce eksperymentować to nic w tym złego jakąś naukę z tego wyciągnie , druga sprawa to może wrodzona ciekawość człowieka gdyby nie to , to do dziś by człowiek nie zszedł z drzewa   ;)

Posted

U nas 35 lat wstecz była woda(deszczówka) latem,

a jesienia i zimą woda była spuszczana ,dykte to leli ale do ropy żeby nie zamarzała,wiadomo w tamtych czasach nic nie było to rozumiem, ale żeby teraz takie eksperymenty robić to jakoś nie pasuje,ja się wody najadłem teraz tylko i wyłącznie płyn

• 2 years later...
  • 10 months later...