Paula87 Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Co sądzicie o wchodzącej w życie ustawie rządu mającej na celu kolejne "oszczędności"? Jak to będzie w przypadku dzierżawienia ziemi? Dolicza się je do hektarów przeliczeniowych? Quote
hirek Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Szczegółów nie znam tylko tyle co z telewizji. Narazie mówią o jakiejś złotówce od hektara, i żadncyh prezyzyjnych ustaleń nie wiem. Najgorsze, że za rok ta złotówkazamieni się w 2 złote a za 5 lat już będzie 20zł, bo najgorzej wprowadzić potem podwyższać to juz się nikt tak nie byntuje. Quote
Jac555 Posted January 26, 2012 Report Posted January 26, 2012 Ja uważam, że ustawy, które dotyczą bezpośrednio nas - obywateli, powinny być nam przedstawiane solidnie. Bo potem się okazuje, że jest mnóstwo "kruczków". Poza tym my tez powinniśmy mieć coś w tym wszystkim do powiedzenia. Można przeprowadzić referendum przecież. Każdy wtedy miałby prawo zadecydować o własnym losie poprzez oddanie głosu. Nie chodzi mi tu tylko o te ubezpieczenia, ale tez inne sprawy, jak np. przedłużenie okresu pracy czy decydowaniu ile pieniążków ma na jaki fundusz emerytalny iść. W końcu to są nam sprawy najbliższe.Jeśli chodzi o dzierżawiony teren to jest on doliczany do powierzchni dzierżawcy. Ale jak to będzie się zobaczy. Quote
muzyk Posted January 26, 2012 Report Posted January 26, 2012 Witam.W pełni zgadzam się z JAC555 chciałbym dodać że mamy związki zawodowe i wiele innych instytucji społecznych gdzie można zasiegnąć rady i opinii.Cały ten bajzel będzie trwał do chwili indywidualnego rozliczania p.posłów z swej działalności poselskiej do chwili odpowiedzialności zbiorowej to będzie morzna uchwalić najbardziej bzdurny akt prawny.Kłaniam się wyborcom platformy obyw.ipsl-u.Pozdrawiam. Quote
Paula87 Posted January 27, 2012 Author Report Posted January 27, 2012 No tak, jak już wprowadzone w życie to o podwyżki możemy być spokojni, że będą. Niestety u nas w kraju jest chyba mentalność (widać po frekwencji wyborczej), żeby ktoś robił wszystko za nas, a potem jak już coś jest nie tak to nie ma nagle odpowiedzialnej za ten bałagan osoby. Osoby w rządzie powinny być przede wszystkim dla nas, a nie dla własnych korzyści majątkowych. Quote
Adams Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Coś mi się zdaje że dobrze na tym rolnicy nie wyjdą.To przecież kolejny wydatek:( Quote
Koper Posted February 14, 2012 Report Posted February 14, 2012 OK przeczytałem własnie w tygodniku i już wiem dokładnie jak to będzie wyglądać. Czyli od 1 lutego obowiązuje ustawa o składkach na ubezpieczenie zdrowotne rolników. W związku z tym, w za dwa miesiące część rolników po raz pierwszy będzie musiała zapłacić tę składkę. Wynosi ona 1 zl miesięcznie za każdy hektar przeliczeniowy użytków rolnych od każdej osoby ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym (rolnika, małżonka rolnika, domownika). Składki będą opłacane przez rolników od II kwartału tego roku, czyli od kwietnia 2012 r., w terminach uiszczania składek na ubezpieczenie społeczne rolników. Na przykład, w gospodarstwie o powierzchni 7 ha przeliczeniowych użytków rolnych, składka wyniesie 7 zł za każdą osobę podlegającą ubezpieczeniu społecznemu rolników z tytułu pracy w tym gospodarstwie. Za ubezpieczonych z gospodarstw rolnych do 6 ha przeliczeniowych użytków rolnych składkę zapłaci KRUS. Ustawa przewiduje też, że za rolników prowadzących działalność rolniczą wyłącznie w dziale specjalnym lub dziale specjalnym w połączeniu z gospodarstwem rolnym opłacana będzie jedna składka od dochodu z działu specjalnego nie mniej niż 9% kwoty minimalnego wynagrodzenia (w 2012 r. ta kwota wyniesie ok. 135 zl miesięcznie). Za domowników pracujących w działach specjalnych produkcji rolnej składka będzie odprowadzana: - od podstawy wymiaru wynoszącej 33,4% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw (ok. 109 zł miesięcznie), gdy mamy do czynienia wyłącznie z pracą w dziale specjalnym; - od wielkości gospodarstwa rolnego, gdy mamy do czynienia z pracą łączoną - w dziale specjalnym i gospodarstwie rolnym. Quote
Recommended Posts