rolniczka_585 Posted November 17, 2018 Report Posted November 17, 2018 W mojej rodzinie starsza osoba - 81 lat potrzebuje opieki po endorotezie biodra na czas naszej nieobecności w domu tj. 8 h dziennie. Chcemy zatrudnić opiekunkę, ale nasze pytanie czy przysługuje nam taka opieka z nfz lub ośrodka pomocy społecznej i w jakim wymiarze godzin (czy jest to 1h/dziennie? Czy możemy dostać jakaś cześć refundacji na łóżko i materac? Zdaje sobie sprawę, że refundację są zapewne okrojone. Gdzie szukać pomocy, porady? Quote
Vademecum Posted November 17, 2018 Report Posted November 17, 2018 coś tam sie należy ale niewiele. pogadaj z lekarzem prowadzącym on cie pokieruje Quote
DuzyGrzegorz Posted November 17, 2018 Report Posted November 17, 2018 Na ten cel przeznaczony jest dodatek pielęgnacyjny. Oczywiście opieka społeczna może pomóc lub umieścić w odpowiednim ośrodku lub zapewnić opiekunkę. Jeżeli opłata za ośrodek lub opiekunkę będzie wyższa od 70% emerytury gmina może w określonych warunkach (kryterium dochodowe) żądać zwrotu różnicy od osób zobowiązanych do alimentacji (dzieci, wnuków itd.). Przeczytaj art. 50 i 61 ustawy o opiece społecznej. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted November 19, 2018 Author Report Posted November 19, 2018 niestety dodatek pielęgnacyjny to tylko 250 zł... Opiekun osoby starszej to koszt ok. 2000 zł Quote
Vademecum Posted November 19, 2018 Report Posted November 19, 2018 no, nie naszalejesz ale tak jest . Quote
Amigos Posted June 29, 2019 Report Posted June 29, 2019 Ja akurat znam taki jeden dom spokojnej starości - a dokladnie nazywa się Pod Topolami - to jest niedaleko Inowroclawia. Jest tam moj dziadek, ktory jest bardzo zadowolony z panujacych tam warunkow i ludzi ktorzy go otaczaja. Sa bardzo zyczliwi i zawsze pomoga w razie potrzeby. W razie czego to tutaj macie do nich namiary https://podtopolami.eu Quote
sandzia111 Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 Szczerze, to nie chciałabym że ktoś zostawił mnie w takim ośrodku... Wiem że to jest ułatwienie i opieka 24h, ale w końcu ta osoba starsza kiedyś opiekował się nami, pomagała nam, dlatego w takim przypadku według mojej opinii jest to nie w porządku. Jak to mówią wszędzie dobrze ale w domu najlepiej Warto poszukać kogoś z rodziny czy bliskiego kto mógłby w czasie Twojej pracy zajrzeć i zaopiekować się. Quote
BMonikaB Posted October 7, 2019 Report Posted October 7, 2019 Ta starość jest straszna człowiek nie nadaje się do niczego. Podstawową sprawą w takiej sytuacji jest posiadanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności to klucz do wszystkich dofinansowań. Jest coś takiego jak długoterminowa opieka pielęgniarska w domu pacjenta w teorii powinna przychodzić do ciebie pielęgniarka i przez określony czas opiekować się osobą chorą, w praktyce różnie to bywa. Musisz poszukać w internecie od 2019 trochę się zmieniło. Quote
czesiek888 Posted October 15, 2019 Report Posted October 15, 2019 Tak , dokładnie stopień niepełnosprawności dużo usprawnia. Moja babcia po udarze dostała taki i można powiedzieć że "więcej" jej się należy z tego tytułu. Quote
Mira Posted December 2, 2019 Report Posted December 2, 2019 W takich sytuacjach warto rozważyć opcję domu opieki. Wiem z doświadczenia, jak wyczerpująca zarówno fizycznie, jak i psychicznie jest opieka nad takimi schorowanymi starszymi osobami i pomimo szczerych chęci, często najzwyczajniej brakuje sił. Quote
Recommended Posts