Jump to content

Recommended Posts

Posted

W mojej rodzinie starsza osoba - 81 lat potrzebuje opieki po endorotezie biodra na czas naszej nieobecności w domu tj. 8 h dziennie. Chcemy zatrudnić opiekunkę, ale nasze pytanie czy przysługuje nam taka opieka z nfz lub ośrodka pomocy społecznej i w jakim wymiarze godzin (czy jest to 1h/dziennie? Czy możemy dostać jakaś cześć refundacji na łóżko i materac? Zdaje sobie sprawę, że refundację są zapewne okrojone. Gdzie szukać pomocy, porady? 

Posted

Na ten cel przeznaczony jest dodatek pielęgnacyjny. Oczywiście opieka społeczna może pomóc lub umieścić w odpowiednim ośrodku lub zapewnić opiekunkę. Jeżeli opłata za ośrodek lub opiekunkę będzie wyższa od 70% emerytury gmina może w określonych warunkach (kryterium dochodowe) żądać zwrotu różnicy od osób zobowiązanych do alimentacji (dzieci, wnuków itd.). Przeczytaj art. 50 i 61 ustawy o opiece społecznej. Pozdrawiam!

• 7 months later...
Posted
Ja akurat znam taki jeden dom spokojnej starości - a dokladnie nazywa się Pod Topolami - to jest

niedaleko Inowroclawia. Jest tam moj dziadek, ktory jest bardzo zadowolony z panujacych tam

warunkow i ludzi ktorzy go otaczaja. Sa bardzo zyczliwi i zawsze pomoga w razie potrzeby. W razie

czego to tutaj macie do nich namiary https://podtopolami.eu

Posted

Szczerze, to nie chciałabym że ktoś zostawił mnie w takim ośrodku... Wiem że to jest ułatwienie i opieka 24h, ale w końcu ta osoba starsza kiedyś opiekował się nami, pomagała nam, dlatego w takim przypadku według mojej opinii jest to nie w porządku. Jak to mówią wszędzie dobrze ale w domu najlepiej :)

Warto poszukać kogoś z rodziny czy bliskiego kto mógłby w czasie Twojej pracy zajrzeć i zaopiekować się.

• 3 months later...
Posted

Ta starość jest straszna człowiek  nie nadaje się do niczego. Podstawową sprawą w takiej sytuacji jest posiadanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności to klucz do wszystkich dofinansowań. Jest coś takiego jak długoterminowa opieka pielęgniarska w domu pacjenta w teorii powinna przychodzić do ciebie pielęgniarka i przez określony czas opiekować się osobą chorą, w praktyce różnie to bywa. Musisz poszukać w internecie od 2019 trochę się zmieniło. 

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

W takich sytuacjach warto rozważyć opcję domu opieki. Wiem z doświadczenia, jak wyczerpująca zarówno fizycznie, jak i psychicznie jest opieka nad takimi schorowanymi starszymi osobami i pomimo szczerych chęci, często najzwyczajniej brakuje sił.