edek Posted November 21, 2018 Report Posted November 21, 2018 W 40-tce miałem tylko światła pozycyjne i długie z przodu( reflektory) oraz kierunkowskazy na błotnikach...Pobawiłem się trochę kostką pod siedzeniem i mam teraz światła z tyłu i światła stop i światła na błotnikach. Brak z tyłu kierunków i krótkich z przodu.Poza tym jak podłączyłem do przyczepy to na ciągniku i w przyczepie 'choinka' Pewnie masa w ciągniku i przyczepie oraz złe podłączenie kierunków w ciągniku, a brak krótkich świateł to pewnie sprawa stacyjki ( którą bym nie kupił to szajs). Quote
Vademecum Posted November 21, 2018 Report Posted November 21, 2018 no, ja zamontowałem nową stacyjke do ursusa, oczywiście z uwagi że elektrykiem nie jestem to na głupa kabalek po kabelku by czegoś nie pomylić. Efekt był taki że wszystkie światła świeciły a troche roboty jest z osłonami w 1614 by sie tam dostać . Wyjąłem bezpieczniki na szybko i tak mam z dwa lata..... Pomyślałem że rozbiore starą i nową jak kupie by porównać jak są złożone. Quote
miszka Posted November 23, 2018 Report Posted November 23, 2018 Ostatnio robiłem światła w C 4011 i po wymianie stacyjki na nową (tak jak Vademecum kabelek po kabelku) robiłem po kolei - rozłączyłem wszystko z kostki pod siedzeniem - sprawdziłem prąd na poszczególnych bezpiecznikach przy każdej pozycji stacyjki - idąc po kolorze kabla od konkretnego bezpiecznika podłączyłem światła z przodu- idąc po kolorze kabla od konkretnego bezpiecznika podłączyłem kable do kostki pod siedzeniem- na koniec podłączyłem do kostki pod siedzeniem kable od lamp tylnych oraz bocznych na błotnikach (lampy tylne i boczne kupiłem nowe)- dodatkowo od kostki pod siedzeniem wyprowadziłem kable do nowego gniazda do podłączenia przyczepy które zamontowałem na kabinie bo oryginalny montaż gniazda nisko na moście jak dla mnie nie jest wygodny. Później zrobiłem nowe światła w przyczepie (nowe lampy, kabel, gniazdo i wtyczki).Masę dla świateł przyczepy podłączyłem z kabiny ciągnika tj. masowy wtyk gniazda jest połączony kablem z jedną ze śrub mocujących gniazdo na kabinie. Jak na razie wszystko ładnie świeci J Pozdrawiam Quote
edek Posted November 29, 2018 Author Report Posted November 29, 2018 Ostatnio robiłem światła w C 4011 i po wymianie stacyjki na nową (tak jak Vademecum kabelek po kabelku) robiłem po kolei - rozłączyłem wszystko z kostki pod siedzeniem - sprawdziłem prąd na poszczególnych bezpiecznikach przy każdej pozycji stacyjki - idąc po kolorze kabla od konkretnego bezpiecznika podłączyłem światła z przodu- idąc po kolorze kabla od konkretnego bezpiecznika podłączyłem kable do kostki pod siedzeniem- na koniec podłączyłem do kostki pod siedzeniem kable od lamp tylnych oraz bocznych na błotnikach (lampy tylne i boczne kupiłem nowe)- dodatkowo od kostki pod siedzeniem wyprowadziłem kable do nowego gniazda do podłączenia przyczepy które zamontowałem na kabinie bo oryginalny montaż gniazda nisko na moście jak dla mnie nie jest wygodny. Później zrobiłem nowe światła w przyczepie (nowe lampy, kabel, gniazdo i wtyczki).Masę dla świateł przyczepy podłączyłem z kabiny ciągnika tj. masowy wtyk gniazda jest połączony kablem z jedną ze śrub mocujących gniazdo na kabinie. Jak na razie wszystko ładnie świeci J PozdrawiamBRAWO TY Quote
ali Posted November 30, 2018 Report Posted November 30, 2018 gniazdo podłączyłeś chociaż wg schematu, czy na widzi mi się , by nie było choinki np z przyczepą sąsiada henryk 1 Quote
Recommended Posts