Szczepan1123 Posted November 24, 2018 Report Posted November 24, 2018 Witam!Byłem już kilka razy na tym forum, a jako że mój dziadek ma kawałek ziemi postanowiłem się odezwać z zapytaniem jak ulepszyć ziemię (tytułowe piaski) aby nie trzeba było rozsiewać nawozów w dużych ilościach. A taka mała historia mój dziadek wydzierżawił większość swojej ziemi młodemu rolnikowi bo dziadkowi nie chce się już uprawiać. Zostało 36 arów ziemi, której ten rolnik nie chciał. Leży ta ziemia odłogiem już ponad 3 lata. Mam na nią pomysł, aby tuż po roztopach dobrze kultywatorem obrobić, następnie zasiać gęsto koniczyny i jak urośnie zaorać i posiać żyto. Po zebraniu żyta zaorać słomę i posiać owies na poplon. Aby dzięki tym zabiegom zwiększyć poziom próchnicy w glebie. Czy macie państwo jakieś porady dla młodej osoby ? Dodam jeszcze, że mam kilka świń, kury i króliki więc pewna ilość obornika jest. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 24, 2018 Report Posted November 24, 2018 Musisz najpierw zrozumieć ziemię. Nawozi się ziemię która składniki oddaje roślinom, a bardziej obrazowo to rośliny pasożytują na glebie. Gleba może zgromadzić pewną ilość wody i pewną ilość składników pokarmowych. Np. dobra gleba jest w stanie zgromadzić 320 m3 wody na każdym hektarze, a słaba 120 m3. Aby wytworzyć 1 g suchej masy rośliny potrzebuje ona pobrać od 180 g wody (kukurydza) do 560 g (owies). Podobny mechanizm jest ze składnikami odżywczymi roślin które są gromadzone w kompleksie sorpcyjnym i części organicznej gleby. Kompleks sorpcyjny z częścią organiczną cały czas wymieniają się składnikami mineralnymi. Zatem jeżeli jest mały kompleks sorpcyjny to większej ilości części organicznej gleby nie utrzymasz. Będzie ona dążyła do równowagi zgodnie z prawem Liebiga. Pozdrawiam! Quote
Szczepan1123 Posted November 24, 2018 Author Report Posted November 24, 2018 Ale jeśli zwiększymy ilość próchnicy w glebie to przecież będzie akumulowana większa ilość wody jak i składników odżywczych. Dzięki próchnicy przecież nie będą też wypłukiwane tak szybko skł. odżywcze. A żeby zwiększyć poziom próchnicy potrzebna jest materia roślinna bądź obornik. Wyczytałem w internecie, że koniczyna daje spora ilość nawozu zielonego i szybko rośnie bo akumuluje azot w glebie. A chciałem zasiać koniczynę zaraz na wiosnę aby szybko urosła, opryskać pożytecznymi mikroorganizmami, zaorać, a następnie posiać żyto, po zbiorach zaorać słomę i posiać owies na poplon, opryskać owies pozytecznymi mikroorganizmami zaorać i pozostawić do wiosny. Quote
Szczepan1123 Posted November 24, 2018 Author Report Posted November 24, 2018 Chciałem zastosować odrobinę permakultury na tej ziemi. Czyli wszystko wraca do gleby Quote
Robert ;-) Posted November 24, 2018 Report Posted November 24, 2018 Ja po doprowadzeniu do użyteczności tego pola zasiał bym łubin najlepiej gorzki,on zostawi dużo lepsze stanowisko niż koniczyna Quote
Szczepan1123 Posted November 24, 2018 Author Report Posted November 24, 2018 W zasadzie jak powiedziałeś o tym łubinie i przejrzałem z czym to się je, to widzę w tym potencjał. A co Pan sądzi o tym, aby zasiać owies na przedplon a potem własnie łubin gorzki ? Quote
Robert ;-) Posted November 25, 2018 Report Posted November 25, 2018 Ja sieje łubin po żniwach po życie czy pszenzycie ogólnie tam gdzie mają być jare,na dopłate końcem kwietnia aby nie zmazl,jak chcesz przyorać i owies i poplon nie widze przeciw wskazań Quote
rafaello3 Posted November 25, 2018 Report Posted November 25, 2018 Szczepan1123 przede wszystkim kolego mikroorganizmy powinieneś zastosować w odpowiedni sposób i o odpowiedniej porze . Poplonów jest naprawdę wiele ,które możesz zasiać .Zadaj sobie pytanie czy liczy się efekt ,czy też chcesz zrobić to ,jak najtaniej .Ja co rok sieję poplony i najczęściej jest to łubin gorzki .Zwierzęta leśne mojego poplonu tak zwyczajnie nie zjedzą W tym roku po raz pierwszy zasiałem grykę z facelią .Cenowo gryka wychodzi bardzo przyzwoicie i jeżeli będę widział efekty dla mojej kieszeni to zapewne taki poplon na trwałe zagości u mnie na polu .Zarówno gryka ,jak i łubin mimo suszy ,jaka była u mnie od maja do teraz to ,oby dwa poplony urosły imponujące .Gryka często gęsto wyrosła na 150cm ,a łubin ok 50/60cm i był bardzo gęsty.Mikroorganizmy stosuję tylko na obornik i bardzo często obniżam nawożenie NPK o połowę na takim polu względem nawożenia tylko nawozami mineralnymi .Na wiosnę pierwszy raz stosowałem Bactim słoma na słomę kukurydzianą ,która pozostała z poprzedniego sezonu .W czasie orki jesienią w żadnym z miejsc na tym polu nie zauważyłem resztek po kukurydzy .Wcześniej bez preparatów poprawiających rozkład resztek pożniwnych ,było zupełnie inaczej i często słoma kukurydziana wyorywała się jeszcze po 3 latach ,od zbioru kukurydzy . Quote
Vademecum Posted November 25, 2018 Report Posted November 25, 2018 gryka a raczej tatarka rośnie bardzo szybko ma niskie wymagania pokarmowe a jej wysiew to poniżej 100 kg/ ha, ważne by nie dać jej sie wysiać bo przekonałem sie jaka jest upierdliwa . bierze ją wszystko ale potrafi po oprysku z kolejnych nasion konkurować z zbożem jarym. jest tania ale napewno nie tak dobra jak łubin Quote
Szczepan1123 Posted November 25, 2018 Author Report Posted November 25, 2018 Dlatego utworzyłem temat aby dowiedzieć czegoś ciekawego, bo mój dziadek znudził się. Szkoda żeby ta ziemia leżała odłogiem a raczej da się ją zmienić aby jednak dawała pokaźne. Rozumiem że trzeba na początek zainwestować i mieć starty aby potem przynosiło zyski. I wracając do łubinu gorzkiego, to zwierzęta go nie zjedzą bo jest gorzki ? A jeżeli można zapytać jak i kiedy stosować te pożyteczne mikroorganizmy ? Wiem że jest na internecie o tym ale chciałbym dowiedzieć się od kogoś kto już stosował. Quote
Vademecum Posted November 25, 2018 Report Posted November 25, 2018 łubin gorzki nie tylko jest nie zjadany przez dziczyzne z racji że jest gorzki ale i jest trujący przez alkaloidy które zawiera. w naturze co ma smak gorzki jest trujące Quote
rafaello3 Posted November 25, 2018 Report Posted November 25, 2018 Kolego masz na internecie ,jak się stosuje emy .Widzę ,że szukasz dobrego kierunku ,lecz leniwy jesteś .Ja stosuję 5 lat emy i to jest temat dla wytrwałych . Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.