Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Byłem już kilka razy na tym forum, a jako że mój dziadek ma kawałek ziemi postanowiłem się odezwać z zapytaniem jak ulepszyć ziemię (tytułowe piaski) aby nie trzeba było rozsiewać nawozów w dużych ilościach. A taka mała historia mój dziadek wydzierżawił większość swojej ziemi młodemu rolnikowi bo dziadkowi nie chce się już uprawiać. Zostało 36 arów ziemi, której ten rolnik nie chciał. Leży ta ziemia odłogiem już ponad 3 lata. Mam na nią pomysł, aby tuż po roztopach dobrze kultywatorem obrobić, następnie zasiać gęsto koniczyny i jak urośnie zaorać i posiać żyto. Po zebraniu żyta zaorać słomę i posiać owies na poplon. Aby dzięki tym zabiegom zwiększyć poziom próchnicy w glebie. Czy macie państwo jakieś porady dla młodej osoby ? Dodam jeszcze, że mam kilka świń, kury i króliki więc pewna ilość obornika jest. 

Posted

Musisz najpierw zrozumieć ziemię. Nawozi się ziemię która składniki oddaje roślinom, a bardziej obrazowo to rośliny pasożytują na glebie. Gleba może zgromadzić pewną ilość wody i pewną ilość składników pokarmowych. Np. dobra gleba jest w stanie zgromadzić 320 m3 wody na każdym hektarze, a słaba 120 m3. Aby wytworzyć 1 g suchej masy rośliny potrzebuje ona pobrać od 180 g wody (kukurydza) do 560 g (owies). Podobny mechanizm jest ze składnikami odżywczymi roślin które są gromadzone w kompleksie sorpcyjnym i części organicznej gleby. Kompleks sorpcyjny z częścią organiczną cały czas wymieniają się składnikami mineralnymi. Zatem jeżeli jest mały kompleks sorpcyjny to większej ilości części organicznej gleby nie utrzymasz. Będzie ona dążyła do równowagi zgodnie z prawem Liebiga. Pozdrawiam!

Posted

Ale jeśli zwiększymy ilość próchnicy w glebie to przecież będzie akumulowana większa ilość wody jak i składników odżywczych. Dzięki próchnicy przecież nie będą też wypłukiwane tak szybko skł. odżywcze. A żeby zwiększyć poziom próchnicy potrzebna jest materia roślinna bądź obornik. Wyczytałem w internecie, że koniczyna daje spora ilość nawozu zielonego i szybko rośnie bo akumuluje azot w glebie. A chciałem zasiać koniczynę zaraz na wiosnę aby szybko urosła, opryskać pożytecznymi mikroorganizmami, zaorać, a następnie posiać żyto, po zbiorach zaorać słomę i posiać owies na poplon, opryskać owies pozytecznymi mikroorganizmami zaorać i pozostawić do wiosny.

Posted

Szczepan1123 przede wszystkim kolego mikroorganizmy powinieneś zastosować w odpowiedni sposób i o odpowiedniej porze . Poplonów jest naprawdę wiele ,które możesz zasiać .Zadaj sobie pytanie czy liczy się efekt ,czy też chcesz zrobić to ,jak najtaniej .Ja co rok sieję poplony i najczęściej jest to łubin gorzki .Zwierzęta leśne mojego poplonu tak zwyczajnie nie zjedzą W tym roku po raz pierwszy zasiałem grykę z facelią .Cenowo gryka wychodzi bardzo przyzwoicie i jeżeli będę widział efekty dla mojej kieszeni to zapewne taki poplon na trwałe zagości u mnie na polu .Zarówno gryka ,jak i łubin mimo suszy ,jaka była u mnie od maja do teraz to ,oby dwa poplony urosły imponujące .Gryka często gęsto wyrosła na 150cm ,a łubin ok 50/60cm i był bardzo gęsty.Mikroorganizmy stosuję tylko na obornik i bardzo często obniżam nawożenie NPK o połowę na takim polu względem nawożenia tylko nawozami mineralnymi .Na wiosnę pierwszy raz stosowałem Bactim słoma na słomę kukurydzianą ,która pozostała z poprzedniego sezonu .W czasie orki jesienią w żadnym z miejsc na tym polu nie zauważyłem resztek po kukurydzy .Wcześniej bez preparatów poprawiających rozkład resztek pożniwnych ,było zupełnie inaczej i często słoma kukurydziana wyorywała się jeszcze po 3 latach ,od zbioru kukurydzy .

Posted

gryka a raczej tatarka rośnie bardzo szybko ma niskie wymagania pokarmowe a jej wysiew to poniżej 100 kg/ ha, ważne by nie dać jej sie wysiać bo przekonałem sie jaka jest upierdliwa . bierze ją wszystko ale potrafi po oprysku z kolejnych nasion konkurować z zbożem jarym.

jest tania ale napewno nie tak dobra jak łubin

Posted

Dlatego utworzyłem temat aby dowiedzieć czegoś ciekawego, bo mój dziadek znudził się. Szkoda żeby ta ziemia leżała odłogiem a raczej da się ją zmienić aby jednak dawała pokaźne. Rozumiem że trzeba na początek zainwestować i mieć starty aby potem przynosiło zyski. I wracając do łubinu gorzkiego, to zwierzęta go nie zjedzą bo jest gorzki ? A jeżeli można zapytać jak i kiedy stosować te pożyteczne mikroorganizmy ? Wiem że jest na internecie o tym ale chciałbym dowiedzieć się od kogoś kto już stosował.