Jump to content

Recommended Posts

Posted

robert, z tego co wiem to uprawiasz głównie zboża a poplon z tej samej rodziny to zły wybór.

Pasuje szukać w dwuliściennych a ja widze potencjał w gryce. Ceny gryki spadły niemal o połowe , wysiew nawet 80 kg/ha więc koszt nasion na 1 ha wyniesie około 70 zł. rośnie niemal błyskawicznie i ma wręcz śmieszne wymagania,. No warto nie dać sie jej wysiać bo na wiosne jeden zabieg herbicydem w zbożu może być mało.

Posted
No fakt tylko zboża,u nas sąsiad siał taki poplon (gryka gorczyca łubin i jeszcze coś nie wiem czy nie rzepak) ogólnie taki Mix ,mnie zainteresowała ta roślina ze względu na ilość masy zielonej ,na pasze mam chęć spróbować,gryke siałem ale bez większych sukcesów, ale jako poplon to jak mówisz może by źle nie wyszło
  • 5 months later...
Posted

Słyszeliście o tej roślinie nutri honey to mieszanka trawy i sorgo

Rośnie ponoć nawet na 5-6 klasie jeśli nie na pasze to może poplon był by z tego dobry rośnie wysokie i szybko odrasta

Hej :)

Ja mam zakupione sorgo do zasiewu próbnego na 0,5 ha. Zobaczymy, co z tego wyrośnie.

Posted
napaliłem się na to sorgo ale cena ziarna w okolicach cen pszenicy także w naszym klimacie łatwiej wyprodukować pszenice niż ciepłolubne sorgo. Sieje mozge kanaryjską jak sie ociepli.