Jump to content

Recommended Posts

Posted

na co ci nasiona które nie będą kiełkować ?

nie sprecyzowałem  chodzi aby historia ziarna była znana przez długie lata czyli np wiadomo w przypadku danego rodzaju ziarna nie były  uzywane srodki chemiczne 

i mój dziadek sadzi np pomidory od wielu lat i wiem ze ziarenka są wolne od srodków chemicznych 

Posted

wydaje mi sie że to niema znaczenia czy roślina była traktowana chemią czy nie.

Znaczenie ma spaprana genetyka, ale patrząc na to że rośliny krzyżóją swoje geny przez proces zapylania i o to chodzi, to niema już roślin z naturalną genetyką albo inaczej bo temat jest potęrzny. Z genetyką z lat np. do 1980 roku.

Posted
Na pewno nasiona muszą być w miare świeże aby wzeszły ,ja myśle że kupują nasiona ogólnodostępne a co rok stają sie bardziej eko chyba że kupić z afryki albo azji gdzie nie walą tyle hemi,choć teraz to wszędzie jest hemia
Posted

kupuj nasiona polskich firm np. polan chociaż dziś nie wiadomo ile tam jest naszego.

Niema większego znaczenia czy masz nasiona z nawozu , chemii. Tu chodzi o dawke genetyki , która będzie sie u ciebie w polu rozwijać, szukaj nasion niespapranych genetycznie.

Prada jest taka że nie można w nieskończoność siać swoich nasion, zawsze sie coś gdzieś przekrzyżuje i pytanie czy w następnym roku ta zmiana okaże sie lepsza czy gorsza, nad tym nie zapanujesz taka jest natura.