limertom Posted December 3, 2018 Report Posted December 3, 2018 Witam,poszukuje nasion jak nastarszych takie ktore maja min 30 lat moze ktos posiada takie stare nasiona gdzies bardzo prosze o informacjePozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 4, 2018 Report Posted December 4, 2018 na co ci nasiona które nie będą kiełkować ? Quote
limertom Posted December 4, 2018 Author Report Posted December 4, 2018 na co ci nasiona które nie będą kiełkować ?nie sprecyzowałem chodzi aby historia ziarna była znana przez długie lata czyli np wiadomo w przypadku danego rodzaju ziarna nie były uzywane srodki chemiczne i mój dziadek sadzi np pomidory od wielu lat i wiem ze ziarenka są wolne od srodków chemicznych Quote
Vademecum Posted December 4, 2018 Report Posted December 4, 2018 wydaje mi sie że to niema znaczenia czy roślina była traktowana chemią czy nie.Znaczenie ma spaprana genetyka, ale patrząc na to że rośliny krzyżóją swoje geny przez proces zapylania i o to chodzi, to niema już roślin z naturalną genetyką albo inaczej bo temat jest potęrzny. Z genetyką z lat np. do 1980 roku. Quote
limertom Posted December 7, 2018 Author Report Posted December 7, 2018 a gdzie szukac takich ziaren ktore sa wolne od chemi ,przeciez gospodarstwa ekologiczne nie mogą uzywac chemi Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2018 Report Posted December 7, 2018 Na pewno nasiona muszą być w miare świeże aby wzeszły ,ja myśle że kupują nasiona ogólnodostępne a co rok stają sie bardziej eko chyba że kupić z afryki albo azji gdzie nie walą tyle hemi,choć teraz to wszędzie jest hemia Quote
Vademecum Posted December 8, 2018 Report Posted December 8, 2018 kupuj nasiona polskich firm np. polan chociaż dziś nie wiadomo ile tam jest naszego.Niema większego znaczenia czy masz nasiona z nawozu , chemii. Tu chodzi o dawke genetyki , która będzie sie u ciebie w polu rozwijać, szukaj nasion niespapranych genetycznie.Prada jest taka że nie można w nieskończoność siać swoich nasion, zawsze sie coś gdzieś przekrzyżuje i pytanie czy w następnym roku ta zmiana okaże sie lepsza czy gorsza, nad tym nie zapanujesz taka jest natura. Quote
limertom Posted December 9, 2018 Author Report Posted December 9, 2018 Tak własnie chodzi o nasiona nie zmodyfikowane genetycznie ktorych historia jest znan po prostu gdzie uderzec aby takie nasiona kupic lub dostac garstke Quote
Recommended Posts