Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chcę założyć silnik do młynka od zboża. Niby nie mam dużo zboża do czyszczenia ale zawsze byłoby łatwiej. Widziałem w necie, że  zakładają kolo od roweru na oś w młynku. I teraz tak: mam 2 silniki. Jeden od pralki typu Frania z plastikowym kołem pasowym 220 V 50 Hz 1340 obr/min a drugi to silnik na tak zwaną siłę 0,8 kw 1400 obr/min. Pytanie który silnik będzie lepszy. Kolejna sprawa to jakie założyć koło pasowe na silnik jeśli na młynku będzie koło od roweru 26 aby były jakieś sensowe obroty, nie za małe i nie za duże.  

Posted
Silnik od frani mam z 15lat na oryginalnym kole na silniku,a Koło od roweru jest wystarczające ,pasek najlepiej wyciąć z wielorowkowego od samochodu jeden rowek od brzegu wystarczy chcesz to ci zmierze średnice kół
Posted

koledzy, silnik od frani jest troche słaby. Montuj tego na siłe.

Ja mam taką wialnie na sprzedaż ale cza poprawić kosz z sitami bo sie rozłazi.

U mnie jak włącze to chodzi nieraz 5 i 10 godzin non stop.

Posted

To jest młynek, lżejszy od wialni, ale masz Kolego Vademecum rację że silnik jednofazowy to "partyzantka". Ja przy młynku mam 180 W trójfazowy, 690 obr/min. Koło przy młynku ma średnicę 112 mm, a przy silniku wymieniam. Najmniejsze ma średnicę 40 mm, a największe 50 mm. Koła mam drukowane z ABS. Jedno wdrukowałem nawet z PLA (czyli kukurydzy) i spisuje się dobrze. Pasek mam "Z" więc średnica skuteczna jest 4 mm mniejsza od podanej przeze mnie. Zakładam że średnica koła pasowego jest podobna jak u mnie, ale obroty są 2x wyższe więc średnica koła pasowego na młynku powinna  być ok. 220 mm. Pozdrawiam!

Posted

przy mojej wialni WLR założyłem silnik siłowy 0,25kw, szajbkę z frani i koło duże 28cali i jest ok , na 26cali za bardzo rzucało wialnią ,co do młynka  to chyba koło powinno być mniejsze bo tu wiatr odseparowuje zanieczyszczeni , tak ni się bynajmniej wydaje

Posted

Prędkość (pęd) powietrza zapewniają łopatki koła wentylatorowego. Powietrze pod działaniem siły odśrodkowej "ześlizguje się" po po łopatce nabierając jednocześnie prędkości aż wydostanie się poza łopatkę. Decydująca zatem będzie prędkość końcówki łopatki. Obwód koła czyli droga jaką zakreśla końcówka łopatki to 2pi x r. Zwróć uwagę że średnica wentylatora ma decydujące znaczenie przy wyznaczaniu jego obrotów. Młynek ma średnicę wentylatora mniej więcej o polowe mniejszą niż wialnia więc obroty wentylatora młynka powinny być mniej więcej dwa razy większe niż wialni. Pozdrawiam!

Posted
Ja mam zamówioną wialnie wubracyjną w sumie zostawiłem zaliczke. Wialnia spomasz z młyna myśle że to dobra inwestycja choć nie widze czyszczenia nià łubinu albo gryki z uwagi na sporą iliść łodyg i często mokrych i zielonych, ale sie zobaczy.
Posted

Silnik jednofazowy od Frani jest bardziej uniwersalny , nie wszędzie mamy 380 V  i tak naprawdę to ten silnik  się sprawdzi tylko pamiętaj że ten silnik nie lubi częstego włączania od tego padnie uzwojenie rozruchowe 

Posted
Koło rowerowe 26, silnik trójfazowy 1400 obr/min, średnica szajby na silniku ok 7 cm i obroty wiatraka w młynku zdecydowanie za duże są. Myślę, że średnica szajby jakby była w granicach 3-4 cm byłoby dobrze tylko nie mogę takiej zdobyć.
Posted

Najmniejsza dopuszczalna średnica dla paska "Z" to 4 cm. Dla "A" chyba 5 cm. Zależy jeszcze jaka jest średnica osi bo może nie wydać. Może warto dorobić koło stopniowe np. 4,0/4,5/5,0/5,5/6,0 cm? Ja mam pojedyncze i wymieniam Jak pisałem wydrukowałem na drukarce 3d z tworzywa ABS i PLA. Pozdrawiam!