mikołaj123321 Posted December 4, 2018 Posted December 4, 2018 Cześć mam problem otóż wyskakuje mi 4 bieg w c330 i chciałem wymienic sprężynke ale gdy przesuwam suwak ta kulka powinna wylecieć a ona siedzi bardzo ciasno.Próbowałem magnesem ale nic z tego . Proszę o pomoc.Dziękuje pozdrawiam. Quote
Vademecum Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 to dlatego ci wyskakuje, z pewnością się zanitowała, musisz wydłubać na siłe ale pewnie nowa też wpadnie i nie będzie poprawnie pracować. zużyte elementy wymienia się w kompletach. Quote
Robert ;-) Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 W ruskim jak Nie mogłem dobrać odpowiedniej kylki(jakiś dziwny rozmiar ,a stare były już kwadratowe) to powierciłem większe otwory na nowe kulki I po problemie a że kulki większe to sprężynka mocniej przyciska ,nie wiem czy w c330 tak się da ale zawsze jakiś pomysł ,z kulką kombinuj Quote
mikołaj123321 Posted December 5, 2018 Author Posted December 5, 2018 Vademecum to co wyjdzie że mam wymienić całą skrzynie cos to trzeba zrobic inaczej a gdybym jakos to kulke wydubal to czemu niby nowa nie bedzie pracowac przeciez wejdzie jak i ta stara i powinno byc dobrze. Quote
Vademecum Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 np. dla jednej zębatki nie wymieniasz całej skrzyni, robert ci napisał co zrobić.Możesz wymienić wodzik i kulke a nie odrazu całą skrzynie, gorzej jak cza będzie więcej rozebrać niż pokrywe. Jak wyjmiesz kulke to zobaczysz co z kulką i otworem, jak wymontujesz cały element to łatwiej wyjmiesz kulke a i otwór możesz naprawić przez nawiercenie, i pewnie zwykłym wiertłem nie nawiercisz. Więcej opcji nie widze. Quote
Robert ;-) Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 Ja w rusku zwykłym wiertłem do metalu wierciłem, wiadomo nie z lidla za złotówke,kulke dobrałem z łożyska Quote
ali Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 chcesz wymienić kulkę , ale jak ci się biegi nie zakleszczają to może być wyrobione sprzęgło kłowe na wałku i zębatce chodzi o coś takiego lub krzywe czy wyrobione widełki przez co zębatka nie wsuwa się do końcaśruby kontrujące widełki z ośkami nie są czasem poluzowane ?? widełki nie bujają się się na ośkach ?? jak już chcesz wymienić tą kulkę to popuść te śrubki cofnij ośki w kirynku tylnego mostu i kulkę wypchniesz , a kanał możesz poprawić pilnikiem okrągłym, nie koniecznie trzeba rozwiercać Quote
Vademecum Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 przesówki też sie wymienia żeby biegi lepiej wchodziły, niewypadały i nie zgrzytały Quote
ali Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 ech , żle ci napisałem, w ciapku kulka musi wyskoczyć do góry , zapewne kulka idzie w dół jak ją naciśniesz a nie chce wyskoczyć bo się przynitowała w obudowie jak napisał vademecum , pilnik okrągły np od ostrzenia łańcucha piły zeszlifuj końcówkę w kształcie trójkąta , wsadz od góry i oskrob krawędzie ew . wiertło idealnie pasujące do kanału i rękami poprawić nie wiertarką Quote
Recommended Posts