Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam pozostałośći po dziadkach chlewy , stodoła, okolo 10 ha , coś tam jeszcze jest w stodole. Kończe 4 technikum i chciałbym się tym zająć bo leży to wszystko odłogiem i moja wiedza kończy sie na tym żę trzeba zaorać i zasiać . Nie znam detali i tu mam pytanie co zrobić żeby nabyć doświadczenia żeby już samemu sobie poradzić jakaś szkoła rolnicza po maturze mnie tego nauczy? Czy może pojść do jakiegoś wiekszego rolnika do roboty , tylko że w sumie praca z nowoczesnym sprzętem odbiegała by od tego jak zacząć?

Posted

napierw poszukaj sobie źrudła utrzymania bo z tego tylko ręce i kręgosłup dostaną swoje.

Rolnictwem sie zajmij hobbystycznie

Tak zamierzam traktować to jako dodatkowe zajęcie, chce to utrzymać przy życiu. Jakieś pomysły skąd był miał sie tego uczyć bo kupie ciągnik a nie będe wiedział co robić .

Posted

kolego, zawodówka trwała 2 a później 3 lata, stódia 5 , nie nauczysz sie uprawiać ziemi z forum pisząc i czytając. Najpierw ogarnij z teori co to jest ziemia uprawna, z czego powstała co sprawia że przyjmuje np. nawóz, jakie procesy tam zachodzą czym można je wspomóc albo zablokować.

To wszystko sprawi że wybierzesz to co najlepsze i najtańsze. Twoja ziemia i sąsiada to dwa całkiem odmienne stróktóry nawet jeśli powstały z tej samej skały macierzystej, tez poczytaj co to.

Robota ciągnikiem i przy nim to kolejna przepaść