Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich jaki wybrać paszowóz dla 60 sztuk krów Jakiej wielkości z jakim systemem mieszania. Paszowóż może być zarówno nowy jak i używany. Mile widziane również opinie o mniejszych paszowozach.

I najważniejsze jaka jest strawność TMR-u

Posted

Strawność TMR jest na pewno większa od strawności pojedynczych składników nie znam żadnych dokładnych liczb ale jest to oczywiste tzn wpływają na to to :

-przygotowanie -w przypadku TMR rozdrobnienie

-odpowiednio dobrana i zbilansowana dawka pokarmowa (tu tez częściowa rola zootechnika lub osoby z firmy od której kupujesz premiksy, koncentraty czy gotową pasze)

-regularność zadawania paszy

-skład tzn w TMR wszystko jest wymieszane wiec pasza ta o gorszych walorach zapachowych i smakowych nie zostanie odrzucona gdyż wahająca krowa poczuje zapach np dodatku witaminowego ;)

Nie zapominajmy że TMR tylko częściowo wpływa na strawność liczą się tez inne czynniki ;)

Posted
Ja paszowozu nie mam bo nie mam warunków by wjechać nim do obory. Tu masz kalkulator gdzie mógł byś to obliczyć ( miał być link ale nie działa ) wpisz w Google KUHN euromix i wybierz pierwszy z listy wyszukanych. / "Oblicz, jaką pojemność zbiornika potrzebujesz do wykarmienia swojego stada ".
Posted
Dzięki wychodzi że 9 m3 miedzy 45 a 70 sztukami a jakiej firmy wóz paszowy? nie posiadam ciepłego garażu a słyszałem że pod ślimakiem zawsze zostaje trochę TMR-u i może zamarznąć zimą.
Posted
U nas rolnicy zostawiają paszowóz z ciągnikiem w oborze na ganku paszowym, tyle że ci co maja paszowozy maja obory wolnostanowiskowe wiec ganek paszowy jest bardzo szeroki. Co do firmy nie mam pojecie, na twoim miejscu sugerował bym się bardziej cenna.
Posted
To dasz grzałke pod spód (wiem "lekka" prowizorka) i powinno pomóc ale to tak dmuchając na zimne. To takie moje osobiste przemyślenie bo w temacie wozów paszowych jestem zieloniutki. :D
Posted
Sugerując się ceną to wybrał bym droższy wóz paszowy gdyż zależy mi na dobrze przygotowanej paszy nie musi być to nowy sprzęt . Oborę mam na stanowiskach i za bardzo nie mam gdzie postawić ciągnika z wozem paszowym. Ktoś z ponad 100 zarejestrowanych użytkowników na pewno ma jakiś wóz paszowy.
  • 2 weeks later...
Posted

Witam odświeżam stary zakurzony wątek i ponawiam moje pytanko jaki wóz paszowy wybrać znalazłem 3 tryby mieszania proszę o opinie na ich temat jak znacie jakieś jeszcze tryby mieszania?

1 Łopatowy :

http://www.farmersguardian.com/pictures/610xAny/8/3/6/33836_p34_35_pic3_Dec_4.jpg

2 Ślimakowy pionowy :

http://www.agcotrader.com/img.jpg?schnittstelle=9&bild=974471_4.jpg&sid=8026&width=700&height=700

3 Ślimakowy poziomy :

http://www.tractorpool.co.uk/media/4167/1544167/2154535/Seko-SAM-5-450+110-2154535.jpg?height=600&width=800&quality=80

• 6 years later...
Posted

Ja mam paszowóz z Alimy Bis.. i ogólnie też nie wiedziałem jak się za to zabrać, ale panowie mi pomogli i wytłumaczyli wszystko co i jak... wiadomo nie od dziś się siedzi w tym biznesie, ale warto jednak podpytać fachowca.. 

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted

Polecam współpracę z Arntjen Polska. Zautomatyzowanie pracy za pomocą wyposażenia takiego jak np. poidła zdecydowanie się opłaca. Wydajność pracy szybko się poprawiła co za tym idzie osiągamy większe zyski, w krótszym czasie.