Jump to content

Sklep/ hurtownia z paszami, koncentratami, premiksami

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich użytkowników, może mi troszkę pomożecie i podpowiecie....

Rozważam otworzenie sklepu/hurtowni z paszami, koncentratami, premiksami itd. mam dosyć sporo miejsca na magazyn, wieś w kujawsko-pomorskim, w promieniu ok 20-30km nie ma takiego punktu, a gospodarstw hodowlanych troszkę jest. Na początek pytanie do hodowców mam takie: korzystacie z takich punktów czy raczej wszystko zamawiacie  bezpośrednio u producentów? W jakim stopniu korzystacie z kupnych produktów, bo rozumiem że raczej każdy stara się wykorzystać własne zasoby? Czego musicie kupować najwięcej? 

Jakoś na dniach będę robił "risercz" wśród znajomych i nie tylko rolników z mojej okolicy, ale chciałbym poznać opinie rolników z innych rejonów. Dodam jeszcze że swoją ofertę chciałbym z czasem rozszerzać na inny asortyment, dlatego liczę na wasze wskazówki. 

Posted

z mojego doświadczenia : Są producenci, nazwijmy żywca którzy tylko korzystają z kupnych pasz a te zamawia się bezpośrednio w mieszalniach a te zapewniają dowóz nawet kilkaset km.

I producenci którzy mogą korzystać z gotowców jak i tzw. przedmieszek czyli koncentratów które kupuje sie u pośredników bo np. kilka ton taki de heus ci nie sprzeda bo procedury są takie że musisz mieć ciągłość, umowe . Ogolnie mówiąc sie nie opłaca.- Tylko duży i ciągły obrót daje niższą cene a i hodowca nie wjedzie na taki zakład nie mając specj. sam. tylko do paszy.

Sam musisz się zorientować jakie cza spełnić warunki by dostać certyfikat na obrót pasz.

Wymogi są wyzwaniem i nie takie proste jakby sie mogło wydawać na otwarcie nowego takiego punktu.

i takie punkty w mojej okolicy dowożą koncentraty do gospodarstw na tel. i term. płatności. Dziś nikt nie handluje na gotówke. W mojej omolicy w promieniu 50 km było 6 takich punktów a od kilku lat jest jeden. Ja zrezygnowałem z hodowli i do tego nie wróce.

• 1 year later...
Posted

Otworzenie takiego sklepu to bardzo ciekawy pomysł. Warto zastanowić się nad otworzeniem magazynu, w którym będziesz mógł przechować produkty, jakie zamierzasz sprzedać. Polecam firmę https://dlamagazynu.pl/, która projektuje systemy magazynowe, a na pewno znajdziesz dla siebie ciekawe rozwiązanie.

• 1 year later...
Posted

Pomysł świetny. Jednak mimo wszystko chyba najbardziej potrzebne są hurtownie z odpowiednimi częściami np. do ciągników. Wiem, że niestety często takich sprawdzonych ofert brakuje. Na ten moment numerem jeden, jeśli chodzi o taki asortyment, jest hurtownia Aldo Market. Do nich zawsze warto sobie zerknąć.

• 2 years later...
Posted

Monoblok może się okazać bardziej opłacalny, jeśli chcesz ograniczyć zabudowę i skomplikowane instalacje. W hurtowni zależy nam na możliwości szybkiego chłodzenia, a monoblok daje taki efekt bez konieczności prowadzenia zaawansowanej infrastruktury. Dużą zaletą jest też to, że w jednym komponencie masz wszystko — agregat i parownik w jednym — to skraca czas instalacji. Taka opcja potrafi się zwrócić pod względem czasu i kosztów pracy. Oczywiście trzeba zadbać o odpowiednią moc i przepływ powietrza, żeby urządzenie działało bez zarzutu. AiFO Glass Doors oferuje monobloki dostosowane do takich potrzeb i można od razu zobaczyć, co jest dostępne na stronie: https://aifoglassdoors.com/pl/produkty/monobloki/