Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jestem współwłaścicielem 1/2 udziału gospodarstwa rolnego, które otrzymałem aktem darowizny od mamy. Drugi i zarazem jedyny współwłaściciel otrzymał kilka miesięcy temu 1/2 testamentem po moim ojcu, jest nim jego brat, mój wuja.

Mamy teraz oboje po 1/2.

Problem wynikający z takiego stanu rzeczy polega na tym, że ja do wuja jestem osobom bliskom ale już wujek do mnie nie jest osobom bliskom i aby notariusz mógł przeprowadzić zniesienie współwłasności wymagana jest zgoda KOWRu na to, ze Wujek może nabyć ziemię.

Pytanie. Czy jeśli ja jestem zbywcą, ale i nabywcą w rozumieniu tej ustawy, gdyż zbywam swój udział na rzecz wuja czyli osobie mi nie bliskiej, a przy okazji nabywcą, gdyż nabywam udział od wuja jako od osoby bliskiej to czy mnie również dotyczą przepisy o tym że nie mogę sprzedać ani wydzierżawić przez okres 10lat? Jako zbywca?

Bo wyczytałem że wuja zbywa swój udział osobie bliskiej czyli mi ale nabywa udział od osoby nie bliskiej czyli mnie i on będzie musiał to prowadzić 10lat bez możliwości wydzierżawienia bądź sprzedazy.

Jak to jest?

No i ile się czeka na decyzję z KOWR - realnie i jakie szanse że KOWR to rozpatrzy pozytywnie. Wuja nie miał wcześniej gospodarstwa rolnego i nn id ma wykształcenia rolniczego. Dostał gospodarstwo w spadku.

Posted

jedno i drugie z was jest właścicielem a ustawa do spadku ma sie nijak ( nie dotyczy )

natomiast skoro piszesz o notariuszu to jemu zadaj to pytanie.

Z twojego opisu wynika że rozpatrujecie w obie strony wyjście ze współwłasności - tylko po co ?

Jak chcecie spieniężyć rolnikowi to możecie to zrobić razem bez wychodzenia ze współwłasności

Posted

No to skoro ustawa ma się nijak to dlaczego sąd odrzucił nasz akt - bo taki dokonaliśmy u notariusza kilka miesięcy temu i nakazał przedstawienie zgody z KOWR dla wuja. Wtedy mamy złożyć poprawiony akt z wpisem że wuja uzyskał zgodę z KOWR. Cały bajzel onto że nie jest on osobom bliskom. Mało tego okazuje się że jak byśmy tą współwłasność znosili w sądzie to sąd również postanowienie wysyła do KOWRu z prośbą o akceptację. Tak więc cuda.

Mnie chodzi o te 10lat. Mogę tą moją część wydzierżawić po podziale temu wujowi czy nie moge.

Posted

kolego tego ci nie powiem. Ustawa nie może pozbawić cie spadku, a jeśli wydzierżawisz to co ?

Dziwie sie że odrzucili, prawda jest taka że niema jednoznacznej interpretacji co sąd to ta jest inna. Ciągnij temat, bo co masz zrobić ?? Jest ta ustawa a ja już czytałem że chcą ją znowu zmienić i umożliwić nie rolnikowi zakup 1 ha. Porażka z tym co sie dzieje.

Posted

Umożliwić nie rolnikowi zakup 1ha by mógł stać się rolnikiem bo tyle potrzeba aby być rolnikiem. Tym sposobem Ci którzy rolnikami nie są po takim zakupie się staną i wtedy Pan z walizką znów będzie ziemię kupował z tym że tylko w swoim obrebie zamieszkania. A tak to niektórych z kasą wykluczyli, bo chciał gość nabyć a nie był rolnikiem. Teraz nabędzie 1ha i zrobi się rolnikiem i KOWR ominie. Nie ma złotego środka.

Z tym że w sprawach spadkowych przy podziałach oberwało się co poniektórym rykoszetem. Np. mi i wujowi. Walczymy dalej, zobaczymy co odpowie KOWR bo pismo poszło, no i kiedy odpowie.

Posted

pozwolicie panowie że się podłączę;

wczoraj przeczytałam artykuł gdzie porównano tych co rządzą   do tłustych kotów  i  resztę do szarych myszek

sami przyznacie ze jeżeli za szarą myszką nie będzie tłustego kota to myszka jest bezradna

i to udowodniono w gminie Wieluń miejscowość Jodłowiec

ustawa o obrocie gruntami rolnymi  a właściwie jej nowelizacja  jest ustawą  która chroniła wiele szarych myszek przed szczurami z których grube koty czerpały korzyści  i to nie od dziś

Posted

Napiszę jak otrzymamy decyzję z KOWR. Podejrzewam że ja otrzymam coś ok połowy stycznia bo teraz święta to się administracja może nie ogarnąć.

Wyjścia są dwa. Albo KOWR przyśle Pozytywnie i sprawa zakończy się zniesieniem współwłasności albo wyda decyzję Negatywną i wtedy, no właśnie i wtedy co. Bo sytuacja będzie taka że wuja będzie współwłaścicielem 1/2 udziału w gospodarstwie ale nie będzie miał możliwości mieć gospodarstwa, nabyć na wyłączną własność. Dziwne prawda?

Wtedy wniosek do sądu o zniesienie współwłasności i sąd zapewne przydzieli całość mi i nakaże spłacić wuja. Ja nawet po takim podziale jakbym chciał wujowi to odpisać to po pierwsze się nie da, bo KOWR wydał negatywna dla wuja, a po drugie władujemy się w podatki, bo to będzie już sprzedaż i 12% bodajże od wartości. Oczywiście przy założeniu że uwolniono 1ha, który musiałbym mu wydzielic geodezyjnie i sprzedać . Z tym że 3 lata w KRUS musiałby się ubezpieczyć i dopiero wtedy sprzedaz, więc nierealne. Tak więc przy negatywnej odpowiedzi z KOWR pozostaje chyba tylko kulka w łeb. Przepisy pozbawiają własności właściciela. Pożyjemy, zobaczymy.

Posted
To jest wszystko robione z pomocą prawnika. On zanim poszliśmy do notariusza przestrzegał że być może będzie potrzebna zgoda z KOWRu choć sam twierdził że ta cała ustawa o obrocie gruntami powstała w innym celu i że sądy powinny to puścić. Poszliśmy do notariusza który też stwierdził że to jest znoszenie współwłasności i że oboje jesteśmy właścicielami to powinno się udać. Niestety teraz w sądach trzęsą portkami przed wydaniem jakiejkolwiek decyzji która mogłaby zostać podważona więc nie przeszło i zażądano zgody KOWR. Z relacji jakie uzyskałem od radcy wynika że jak się dokonuje sądowego podziału takiego gospodarstwa to sąd również wysyła do KOWRu ale z tego co mówił to w takich przypadkach jak nasz KOWR zazwyczaj wydaje opinie pozytywną. Kłopot niestety tutaj jest taki że to nie sąd wysłał do KOWRu tylko my sami (wuja). Uzasadnione konkretnie podparte dowodami itp itd. zobaczymy.
Posted
Pismo wysłane ok 8 grudnia, dziś jest już odpowiedż. Uzupełnić: wykształcenie - jakie jest w ogóle (nierolnicze), umowę o prace chcą widziec, akty notarialne i spadkowe itp. Chcą się widać w sytuacji odnaleźć i uupewnić. Jedyny plus i pozytyw to bardzo szybkie działanie, bo zajęło im to dokładnie 3 dni od odbioru wniosku, bo nadali 13, więc tutaj muszę pochwalić naszą administrację w KOWR, że działają w odniesieniu ogólnym do administracji bardzo szybko, wręcz expresowo. No zobaczymy co będzie w ogólnym rozrachunku, ale to co nakazali uzupełnić napawa optymizmem.
  • 3 weeks later...
Posted

KOWR.

1.Zaświadczenie z Gminy o prowadzeniu gospodarstwa, płaceniu KRUS itp.- gmina odmówiła, bo to nie ma miejsca o czym KOWR wie, no ale...

2.Świadectwo z ukończenia szkoły potwierdzające nierolnicze wykształcenie - gdyż napisaliśmy że rolniczego nie posiada (chcą świadectwo z podstawówki, bo taką wuja skończył) -tylko oryginał i najlepsze jeśli nie będzie tego świadectwa przesłanego w oryginale to sprawa nie zostanie rozpatrzona .

Zobaczymy jaki będzie werdykt końcowy, bo świadectwo dzis wysłaliśmy. Będę teraz rozpatrywać, bo na ten moment był to etap gromadzenia dokumentów.

Mam mieszane uczucia, no ale trzeba być dobrej myśli.

Posted

w tym naszym kraju, nasi politycy działają na pokaz a konsekwencje takie oto są.

Miało być lepiej....

Jest lepiej. Jakby m znosił współwłasność z Rydzykiem to by nie było problemu. Kościół jest zwolniony. Więc muszę poprosić wuja żeby został księdzem.
Posted

KOWR.

1.Zaświadczenie z Gminy o prowadzeniu gospodarstwa, płaceniu KRUS itp.- gmina odmówiła, bo to nie ma miejsca o czym KOWR wie, no ale...

2.Świadectwo z ukończenia szkoły potwierdzające nierolnicze wykształcenie - gdyż napisaliśmy że rolniczego nie posiada (chcą świadectwo z podstawówki, bo taką wuja skończył) -tylko oryginał i najlepsze jeśli nie będzie tego świadectwa przesłanego w oryginale to sprawa nie zostanie rozpatrzona .

Zobaczymy jaki będzie werdykt końcowy, bo świadectwo dzis wysłaliśmy. Będę teraz rozpatrywać, bo na ten moment był to etap gromadzenia dokumentów.

Mam mieszane uczucia, no ale trzeba być dobrej myśli.

ja cierpię dolę, naprawdę???????

to jak się to udało na Jodłowcu????????

dziękuje za odpowiedź i pisz co dalej. 

Posted

ja cierpię dolę, naprawdę???????

to jak się to udało na Jodłowcu????????

dziękuje za odpowiedź i pisz co dalej.

Są 2 drogi. Okazuje się, że wybraliśmy tą gorszą. Złożyliśmy wniosek Nabywcy i teraz wuja musi spełnić te wymagania o których mówi ustawa. A coś mi się mocno wydaje, że mogą się czepiać tego wykształcenia, bo bardzo na nie napierają. Boje się że odpowiedz przyjdzie negatywna ze względu na nie spełnienie tego warunku. Druga droga to droga zbywcy i tutaj paradoks, jeśli Zbywca wyślę wniosek to żadne szkoły, żadne zaświadczenia o prowadzeniu itp itd gospodarstwa przez wskazanego przez Zbywcę Nabywcę nie są potrzebne, wystarczy oświadczenie Nabywcy że będzie to prowadził, natomiast Zbywca musi wykazać że nie było innych kupujących. Podobno w naszym przypadku należy napisać oświadczenie że jako że jesteśmy współwłaścicielami i chcemy aby gospodarstwo rolne pozostało w rodzinie to deklarujemy że będziemy je obaj prowadzili. I podobno to szybciej przechodzi. Sugerowano mi nawet wycofanie wniosku Nabywcy a złożenie w to miejsce wniosku Zbywcy. Nie mniej jednak sprawa jest już tak daleko że zaryzykujemy. Najwyżej w przypadku odmownej będę X wniosek ja, jako Zbywca udziałów. Masakra
Posted

Są 2 drogi. Okazuje się, że wybraliśmy tą gorszą. Złożyliśmy wniosek Nabywcy i teraz wuja musi spełnić te wymagania o których mówi ustawa. A coś mi się mocno wydaje, że mogą się czepiać tego wykształcenia, bo bardzo na nie napierają. Boje się że odpowiedz przyjdzie negatywna ze względu na nie spełnienie tego warunku. Druga droga to droga zbywcy i tutaj paradoks, jeśli Zbywca wyślę wniosek to żadne szkoły, żadne zaświadczenia o prowadzeniu itp itd gospodarstwa przez wskazanego przez Zbywcę Nabywcę nie są potrzebne, wystarczy oświadczenie Nabywcy że będzie to prowadził, natomiast Zbywca musi wykazać że nie było innych kupujących. Podobno w naszym przypadku należy napisać oświadczenie że jako że jesteśmy współwłaścicielami i chcemy aby gospodarstwo rolne pozostało w rodzinie to deklarujemy że będziemy je obaj prowadzili. I podobno to szybciej przechodzi. Sugerowano mi nawet wycofanie wniosku Nabywcy a złożenie w to miejsce wniosku Zbywcy. Nie mniej jednak sprawa jest już tak daleko że zaryzykujemy. Najwyżej w przypadku odmownej będę X wniosek ja, jako Zbywca udziałów. Masakra

chciałabym się jeszcze spytać czy dokumenty poniżej umieszczone są w obrocie;

WZÓR WNIOSKU O WYRAŻENIE   ZGODY NA ZBYCIE NIERUCHOMOŚCI ROLNYCH 

…………………………………………………..                                     ……………………., dnia …………..20.. r.

[imię i nazwisko wnioskodawcy]

zam.…………………………………………………..

[ulica/miejscowość i nr domu/mieszkania]

……………………………………………………

[kod pocztowy, miejscowość]

Agencja Nieruchomości Rolnych

Oddział Terenowy/Filia w

/adres/

Zwracam się z wnioskiem o wyrażenie zgody w formie decyzji administracyjnej na nabycie nieruchomości rolnejzgodnie z art. 2a ust. 4 punkt 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 roku o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz.U. z 2012 r. poz. 803 z późn. zm.) na utworzenie gospodarstwa rodzinnego.

Przedmiotem nabycia będzie nieruchomość rolna położona na terenie wsi ……………………….. obrębu ………………………………………. gmina ……………………………………. powiat ………………………………. stanowiąca działki[1]:

– nr …………….. o powierzchni ………… ha (w tym użytków rolnych ………………)[2],

– nr  …………….. o powierzchni ………… ha (w tym użytków rolnych ………………)2,

– nr  …………….. o powierzchni ………… ha (w tym użytków rolnych ………………)2,

dla których Sąd Rejonowy w …………………………… prowadzi księgi wieczyste o nr: …………………..

Dane zbywcy nieruchomości:

– imię i nazwisko………………………………………………………………………………………………………………………….

– miejsce zamieszkania……………………………………………………………………………………………………………….

– adres do korespondencji…………………………………………………………………………………………………………..

– podpis zbywcy nieruchomości rolnej…………………………………………………………………………………………

Oświadczam, że nieruchomość nie jest w żaden sposób obciążona/jest obciążona[3] – należy wskazać sposób obciążenia np. hipoteką, tytułem egzekucyjnym, ograniczonymi prawami rzeczowymi lub zobowiązaniami, w tym prawem najmu, dzierżawy, dożywocia itp

Adres do korespondencji Wnioskodawcy (jeżeli jest inny niż adres zamieszkania):

Ponadto oświadczam, iż świadomy jestem, iż podane informacje oraz załączone dokumenty stanowią podstawę wydania decyzji administracyjnej. Tym samym w przypadku kiedy dowody, na których podstawie ustalono istotne dla sprawy okoliczności faktyczne, okazałyby się fałszywe, decyzja podlega rygorowi art. 145 § 1 pkt. 1 Kodeksu postępowania administracyjnego[4]

Uzasadnienie:

………………………………………………………………………………………………………………………………

(należy zwięźle opisać okoliczności uzasadniające wniosek 

W załączeniu przedkładam (należy wymienić rzeczywiście przedkładane dokumenty- przedłożenie dokumentów wymienionych w punktach 1-11 w formie oryginału lub poświadczonej urzędowo kopii jest obowiązkowe):

1. dane z ewidencji gruntów i budynków dotyczące oznaczenia zbywanej nieruchomości ( np. wypis z rejestru gruntów)
  2. numer księgi wieczystej (jeżeli jest prowadzona w wersji elektronicznej) lub odpis

z księgi wieczystej lub inny tytuł potwierdzający prawo własności do nieruchomości (wskazać jaki)

3. aktualne zaświadczenie o przeznaczeniu nieruchomości w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego oraz w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy wraz z informacją czy dla nieruchomości wydano ostateczną decyzję o warunkach zabudowy lub o lokalizacji inwestycji celu publicznego
  4. informację o obciążeniach nieruchomości (w przypadku, gdy oświadczono,

że nieruchomość jest obciążona- należy dokładnie opisać rodzaj obciążenia, np. hipoteka, tytuł egzekucyjny, ograniczone prawo rzeczowe lub zobowiązaniowe, w tym prawo najmu, dzierżawy, dożywocia itp. i dołączyć kopię umowy lub innego dokumentu ustanawiającego obciążenie)

5. dokumenty potwierdzające, że nabywca daje rękojmię należytego prowadzenia działalności rolniczej (założenia do prowadzenia działalności rolniczej wraz z opinią ODR, informację o kwalifikacjach rolniczych albo o przystąpieniu do ich uzupełnienia lub o posiadanym doświadczeniu w prowadzeniu działalności rolniczej, opinię organizacji społeczno-zawodowej rolników,

w tym izby rolniczej itp.; w przypadku osoby prawnej- statut tej osoby oraz informacja o kwalifikacjach osób przez nią zatrudnionych, które prowadzić będą działalność rolniczą, itp

.)
  6. oświadczenie nabywcy o powierzchni posiadanych użytków rolnych poświadczone przez wójta/burmistrza/prezydenta miasta
  7. dokumenty potwierdzające posiadanie kwalifikacji rolniczych wnioskodawcy3 albo urzędowo poświadczoną kopię dokumentu potwierdzającego udzielenie, pod warunkiem uzupełnienia kwalifikacji zawodowych, pomocy, o której mowa w 5 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz. U. z 2013 r. poz. 173, z 2015 r. poz. 349 oraz z 2016 r. poz. 337) albo w art. 3 ust. 1 pkt 6 lit. a ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U. poz. 349 i 1888 oraz z 2016 r. poz. 337), a termin na uzupełnienie tych kwalifikacji jeszcze nie upłynął3
  8. zaświadczenie wydane przez właściwego wójta/burmistrza/prezydenta miasta

o posiadanym stażu pracy w rolnictwie3 lub zaświadczenie właściwej jednostki organizacyjnej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu rolników3 (w przypadku braku wykształcenia rolniczego)

9. oświadczenie nabywcy, że zobowiązuje się do zamieszkiwania w okresie 5 lat od dnia nabycia nieruchomości na terenie gminy, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych, która wejdzie w skład tworzonego gospodarstwa rodzinnego oraz poświadczenie zameldowania na pobyt stały wydane przez Urząd Miasta/Gminy (w przypadku, gdy nabywca jest już zameldowany na terenie ww. gminy)
  10. oświadczenie, że w wyniku nabycia powierzchnia posiadanych przez nabywcę użytków rolnych nie przekroczy 300 ha
  11. dowód uiszczenia opłaty skarbowej w wysokości 10 zł do kasy lub na rachunek Urzędu Miasta Stołecznego Warszawa- Dzielnica Śródmieście- Wydział Budżetowo- księgowy (Warszawa ul. Nowogrodzka 43) 60 1030 1508 0000 0005 5001 0038

z dopiskiem ,,opłata skarbowa za rozpatrzenie wniosku o wyrażenie zgody na sprzedaż lub nabycie nieruchomości…”

12. oryginał/kopię potwierdzoną urzędowo3 pełnomocnictwa ( wyłącznie w przypadku, gdy wnioskodawca działa przez pełnomocnika)
  13. inne dokumenty (należy wymienić) : ……………………………………………………………………………..

Podpis

niepotrzebne skreślić

[1] Należy wymienić wszystkie działki wchodzące w skład nabywanej nieruchomości podając powierzchnię użytków rolnych.

[2] Użytki rolne to: grunty orne, sady, łąki trwałe, pastwiska trwałe, grunty rolne zabudowane, grunty pod stawami i grunty pod rowami

[3] Niepotrzebne skreślić

[[4] Art. 145 § 1 pkt. 1 W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli dowody, na których podstawie ustalono istotne dla sprawy okoliczności faktyczne, okazały się fałszywe.

źródło: www.anr.gov.pl

i jeszcze jeden;
będę wdzięczna za odpowiedź
Posted

Dokładnie na WSZYSTKIE te punkty musieliśmy wysłać dokumenty. Na wszystkie. Tylko nie wystawiła nam gmina pkt 8 bo wuja nie miał nigdy gospodarstwa a pracował na ZUS. No i pkt 7 wysłaliśmy ów dyplom że ma nierolnicze co pisałem już wyżej.

http://www.kowr.gov.pl/ukur/zgody-na-nabycie-nieruchomosci-rolnych/czesto-zadawane-pytania

W moim przypadku pkt 10.

A co do dokentow to nie, teraz jest KOWR i nagłówek ANR raczej nie przejdzie. Na stronie KOWR masz wnioski, które wiele się nie różnią, a co do wymogów to są takie same.

Posted
Dobra. Otrzymałem teraz informacje z KOWRu że zostanie wysłana informacja "o zakończeniu zbierania dokumentów" i po odbiorze awizo że to odebraliśmy do wiadomości, dokumenty te będą przesłane do Kierownika, Radcy Prawnego i Dyrektora i będzie decyzja. Jak to długo trwa? Pojęcia nie mam.:/ Jaki będzie skutek? Pojęcia nie mam. Moj Radca natomiast na wszelki wypadek radzi wysłać wniosek Zbywcy do tych samych akt, aby w razie negatywnej odpowiedzi zaatakować z drugiej strony. Normalnie masakra. Niby wszystko ok, ale wyrok 50/50
Posted
a miało być tak prosto, a udupili chęć stworzenia jednego gospodarstwa z kilku współwłasności i to w pokrewieństwie gdzie nabywa całość jeden ze współwłaścicieli to takie robienie porządku w papierach.
Posted

Opel dziękuję za link na forum

wypełniam jeden z druków;

Z B Y W C A

......XXXXXXXXXXX..................................

(miejscowość, data)

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Oddział Terenowy[1] w ……ŁODZI…………………

…………………………………………………….

Wniosek o wyrażenie zgody składany przez zbywcę nieruchomości rolnej

Zbywca                                           

Imię i nazwisko / Nazwa osoby prawnej[2]

xxxxxxxxxx firma

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

właściciel   □x,  współwłasność łączna   ,  współwłasność ułamkowa     (Zaznaczyć odpowiednie pole)

Adres zamieszkania (siedziba)

…………………………………………………………xxxxxxxxxxxxxx……………………………………………………………………………………………………………………

NIP (Tylko dla osób prawnych) ……………xxxxxxxxxxxxxx……………………………………

Tel* ……………………………xxxxxxxx………………………………………………… E-mail* …………xxxxxxxxxx…………………………………………………………………

Adres korespondencyjny jeżeli jest inny niż zamieszkania (siedziba) …………………………………………………………xxxxxxxxxxxxxx……………………………………………………………………………………………………………………

Nabywca

Imię i nazwisko / Nazwa osoby prawnej[3]

…………………………………………………………………………………………właściciele działki 146/2…………………………………………………………………………………….

właściciel   □x,  współwłasność łączna   ,  współwłasność ułamkowa     (Zaznaczyć odpowiednie pole)

Adres zamieszkania (siedziba)

.…………………………………………………………………xxxxxxxxxxxx………………………………………………………………………………………………………….

NIP (Tylko dla osób prawnych)  …………xxxxxxxx……………………………………….

Tel*……………………xxxxxxx………………………………………………………… E-mail*…………xxxxxxxxx………………………………………………………………….

Adres korespondencyjny jeżeli jest inny niż zamieszkania (siedziba)

………………………………………………………………………………………………………………………xxxxxxxxx……………………………………………………….

Na podstawie art. 2a ust 4 pkt 1 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. 2018 r. poz. 1405 j.t.) składam wniosek o wyrażenie zgody na nabycie nieruchomości rolnej o powierzchni ………X…….…………………..………………………….. ha,
położonej na terenie województwa………łódzkiego………………………………………..…………………………………………, powiat…Wieluń…….……

………………………………………………………gmina………………Wieluń…………………………………………………

w obrębie geodezyjnym:…………x…………………………………………………………………………………………………………..,
jako działka/ki o numerze/rach ewidencyjnym/ych………145/1,146/1,147/1,148/1………………………………………………..…………………,
dla której prowadzona jest przez Sąd Rejonowy w ……Wieluniu………………………………………………………………………… Księga Wieczysta o numerze/ach: ………………………………SRIW/00112948/2…………………………………………………………………..

W celu potwierdzenia przesłanki braku możliwości nabycia nieruchomości rolnej przez podmioty
o których mowa w art. 2a ust. 1 i 3 ww. ustawy - oświadczam, że nie było możliwości nabycia nieruchomości przez podmioty ustawowo uprawnione[4]
, gdyż:

……………………………………………………xxxxxxxxxxxxxx………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

na co przedkładam:

…………………………………………………………xxxxxxxxxxxxx…………………………………………………………………………………………………………………………

XXXXXXXXXXXXX                                                                                             …………………………………………………………………   

(czytelny podpis zbywcy/ów)                                                                                                                                    

Część do wypełnienia przez nabywcę

1.    W odniesieniu do rękojmi należytego prowadzenia działalności rolniczej – oświadczam, że: …………………yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy…………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

oraz że zamierzam użytkować nabywaną nieruchomość rolną w następujący sposób:

…………yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

na co załączam:

……………………………………………………yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy……………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2.    W odniesieniu do nadmiernej koncentracji gruntów rolnych - oświadczam, że jestem właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych, w których łączna powierzchnia użytków rolnych wynosi ……yyyyy…ha,

a zatem w wyniku nabycia wyżej wymienionej nieruchomości, powierzchnia posiadanych przeze mnie użytków rolnych nie przekroczy/przekroczy[5] 300 ha.

YYYYYYYYYYYYY

…………………………………………………………………   

(czytelny podpis nabywcy/ów)   

Informacje dla stron postępowania:

Zgodnie z treścią art. 75 § 2 k.p.a. jeżeli przepis prawa nie wymaga urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego w drodze zaświadczenia właściwego organu administracji, organ administracji publicznej może odebrać od strony, na jej wniosek, oświadczenie w powyższym zakresie, złożone pod rygorem odpowiedzialności za fałszywe zeznania.

Zgodnie z zapisem  art. 9 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 roku o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2018 r. poz. 1405 j.t.),  nabycie nieruchomości rolnej w oparciu o nieprawdziwe oświadczenia albo fałszywe lub potwierdzające nieprawdę dokumenty jest nieważne.

W związku z pozyskaniem Pani/Pana danych osobowych, informujemy, że:

1.            Administratorem czyli podmiotem decydującym o celach i środkach przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (zwany dalej KOWR) z siedzibą w Warszawie

(01-207) przy ul. Karolkowej 30.

2.            W KOWR wyznaczono Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z którym może się Pani/Pan skontaktować w sprawach ochrony i przetwarzania swoich danych osobowych pod adresem e-mail: iodo@kowr.gov.pl lub pisemnie na adres naszej siedziby, wskazany w pkt 1.

3.            Jako administrator będziemy przetwarzać Pani/Pana dane osobowe w celu rozpatrzenia wniosku o wyrażenie zgody na nabycie nieruchomości rolnych, o którym mowa w art. 2a ust.4 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r., o kształtowaniu ustroju rolnego, realizacji przez KOWR nadzoru nad spełnieniem zobowiązań wynikających z ww. ustawy, wydawania decyzji zgodnie z ustawą z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postepowania administracyjnego a także w celu realizacji obowiązku powadzenia ewidencji korespondencji i archiwizacji dokumentacji, co stanowi o zgodnym z prawem przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych w oparciu o art. 6 ust.1 lit. c RODO - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Radu UE z 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r., w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE - Dz.U.UE.L.2016.119.1. dalej jako RODO.

4.            Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez okres przewidziany przepisami prawa w tym zakresie, w tym przez okres przechowywania dokumentacji określony w przepisach powszechnych i uregulowaniach wewnętrznych KOWR w zakresie archiwizacji dokumentów, okres przedawnienia roszczeń przysługujących administratorowi i w stosunku do niego.

5.            Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępniane innym podmiotom jeżeli obowiązek taki będzie wynikać z przepisów prawa.

Do Pani/Pana danych osobowych mogą też mieć dostęp podmioty przetwarzające dane w naszym imieniu np. podmioty świadczące pomoc prawną (Kancelaria Prawna), usługi informatyczne, usługi niszczenia dokumentów jak również inni administratorzy danych osobowych przetwarzający dane we własnym imieniu, np. podmioty prowadzące działalność pocztową lub kurierską (Poczta Polska).

6.         Zgodnie z RODO przysługuje Pani/Panu:

1)         prawo dostępu do swoich danych osobowych oraz otrzymania ich kopii;

2)            prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych osobowych;

3)            ograniczenia przetwarzania danych osobowych;

Jeżeli chce Pani/Pan skorzystać z któregokolwiek z tych uprawnień prosimy o kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych, wskazany w pkt 2 lub pisemnie na adres naszej siedziby.

Posiada Pani/Pani prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Zgodnie z RODO nie przysługuje Pani/Panu:

1)            w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;

2)            prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;

3)            na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.

7.         Podanie Pani/Pana danych osobowych jest konieczne do wydania decyzji zgodnie z art. 2 a ust. 4 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r., o kształtowaniu ustroju rolnego.

8.         W oparciu o Pani/Pana dane osobowe KOWR nie będzie podejmował wobec Pani/Pana zautomatyzowanych decyzji, w tym decyzji będących wynikiem profilowania.

KOWR nie przewiduje przekazywania Pani/Pana danych osobowych do państwa trzeciego (tj. państwa, które nie należy do Europejskiego Obszaru Gospodarczego obejmującego Unię Europejską, Norwegię, Liechtenstein i Islandię) ani do organizacji międzynarodowych.

Załączniki do wniosku:

1.    ……………………………dokumenty…………………POTWIERDZONE PRZEZ URZĄD GMINY I STAROSTWO    WIELUŃ …………………………………………………………………………………………………………………………

2.    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3.    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4.    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

[1] wniosek należy złożyć w oddziale terenowym KOWR, właściwym ze względu na miejsce położenia nieruchomości. Dane teleadresowe oddziałów terenowych KOWR można znaleźć na stronie internetowej www.kowr.gov.pl
w zakładce: KONTAKT,

[2] jeżeli nieruchomość jest przedmiotem współwłasności, podaje się dane wszystkich współwłaścicieli,

[3] jeżeli nieruchomość ma być nabywana na współwłasność, podaje się dane wszystkich współnabywców,

* nie jest obowiązkowy

[4] rolnik indywidualny; osoba bliska zbywcy; jednostka samorządu terytorialnego; Skarb Państwa oraz pozostałe podmioty wymienione w art. 2a ust. 3 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego

[5] Niepotrzebne skreślić

Posted
O co chodzi z tym wypełnieniem tego wniosku? Bo to się niczego nie trzyma. Do wniosku musisz dołączyć : wypis z rejestru gruntów dla tych działek, dokument mówiący jakie jest przeznaczenie tych działek w planie zagospodarowania przestrzennego, a wg księgi wieczystej to jakieś zalewiska? Grunt pod wodą? Z tego co wiem to WS są wyłączone z obrotu cywilnoprawnego i to są grunty Skarbu Państwa . Do tego oświadczenie i dowód na to, że ogłoszenie widniało przez 30 dni w gminie , w prasie, masz udowodnić że nie było chetnych.