Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bartosz Rakoczy*

Nabycie własności gruntu

pokrytego wodami

Acquisition of title

to land under water

Streszczenie

Celem artykułu jest przedstawienie problematyki nabycia własności

gruntu pokrytego wodami jako instytucji prawa polskiego.

W szczególności przedmiot oceny stanowi zagadnienie wpływu zmiany

stanu wód w przyrodzie na kształtowanie się nabywania gruntu

pokrytego wodami, a także analiza wszystkich innych zdarzeń prawnych,

których skutkiem będzie nabycie prawa własności gruntu pokrytego

wodami.

* Prof. dr hab. z zakresu prawa ochrony środowiska; Kierownik Katedry

Prawa Ochrony Środowiska WPiA UMK w Toruniu; profesor UKW w Bydgoszczy radca prawny.

Nabycie własności gruntu pokrytego wodami                                            21

1/2015

Przegląd prawa ochrony środowiska

zostanie spełniona przesłanka trwałości zajęcia. W tym też kontekście

należy postrzegać przesłankę trwałości zajęcia w aspekcie

możliwego cofnięcia się wód z tego gruntu, czy to w wyniku

działania sił przyrody, czy to w wyniku aktywności człowieka.

Jeżeli dojdzie do cofnięcia lub cofnięcia się wody, art. 17 ust. 1

nie będzie miał zastosowania.

Powstaje pytanie, w jaki sposób właściciel gruntu może

podjąć obronę swojego prawa własności, skoro skutek w postaci

utraty własności następuje z mocy prawa. Wydaje się, że oprócz

powództwa z art. 189 kodeksu cywilnego właściciel może wykorzystać

również postępowanie z art. 15 Prawa wodnego.

Określanie linii brzegowej wymusi na organie administracji publicznej

dokonanie oceny, czy skutek w postaci trwałego zajęcia

już wystąpił, czy też nie.

Wskazane wyżej reguły nabywania własności gruntów pokrytych

wodami nie dotyczą wód stojących. Jest to zresztą konsekwencja

przyjętej w stosunku do wód stojących zasady, iż kto

jest właścicielem gruntu, jest właścicielem wód. Skoro zatem

wody stojące dzielą los i byt prawny gruntu pod tymi wodami,

to trudno oczekiwać od racjonalnie działającego prawodawcy,

aby stosowanie tej zasady wyłączył przy nabywaniu własności.

Istotną okolicznością jest to, że w przypadkach określonych

w art. 10 Prawa wodnego grunty pokryte wodami są wyłączone

z obrotu prawnego, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Jednak reguła ta, wyłączająca określone rodzaje gruntu pokrytego

wodami z obrotu cywilnoprawnego, nie dotyczy gruntów

pokrytych wodami stojącymi.

Wobec braku wyraźnego wyłączenia tych gruntów z obrotu

cywilnoprawnego zastosowanie będzie miała zasada, iż grunty

te mogą być przedmiotem obrotu cywilnoprawnego. Skoro

tak, to będą one mogły być przedmiotem obrotu cywilnoprawnego,

jak każda inna nieruchomość gruntowa. Prawo własności

wód stojących będzie przechodziło na tego, kto jest właścicielem

gruntów, które te wody pokrywają.

Podsumowując, wskazać należy, że obrót cywilnoprawny

gruntami pokrytymi wodami jest wyłączony. Jest on możliwy

wtedy, gdy wyraźnie tak stanowi ustawa. Obrót cywilnoprawny

polega na dokonywaniu czynności prawnych, których skutkiem

Przegląd prawa ochrony środowiska       1/2015

Posted

w nowym prawie wodnym jest to artykuł

Art. 214. Śródlądowe wody stojące, woda w rowie oraz woda w stawie, który nie jest napełniany w ramach usług wodnych, ale wyłącznie wodami opadowymi lub roztopowymi lub wodami gruntowymi, znajdujące się w granicach nieruchomości gruntowej stanowią własność właściciela tej nieruchomości

co do obrotu cywilnoprawnego zdaje się że nic się nie zmieniło

Posted

Dla potomnych. Wniosek Zbywcy jest prostszy i szybszy, jeśli chodzi o pozwolenie na zniesienie współwłasności i utworzenie odrębnego gospodarstwa.

Składamy wniosek Zbywcy, a jako wypełnienie zapisu o tym, że nie było innych chętnych na nabycie tego gruntu, przedkładamy oświadczenie, że nie było takiego ogłoszenia w prasie, ponieważ chcemy utworzyć odrębne gospodarstwo rodzinne i chcemy, aby grunty zostały w rodzinie. Ta drogą podobno przechodzi łatwiej i szybciej.

W przypadku składania wniosku Nabywcy mamy dość sporo istotnych punktów do spełnienia. Powinno być wykształcenie rolnicze, (podstawowe podchodzi w ich ocenie pod rolnicze), musimy przez 5lat prowadzić gospodarstwo rolne lub pracować w jakimś zawodzie silnie powiązanym z rolnictwem, np. SKR, albo sprzedawać Środki do produkcji - no coś z rolnictwem. Do tego oświadczenie że zameldowani jesteśmy w danej gminie i oświadczenie, że przez 5lat będziemy zamieszkiwali w niej. Do tego cała reszta czyli zaświadczenie z gminy o prowadzeniu gospodarstwa rolnego, o przeznaczeniu działek w planie itp itd. Moim zdaniem droga trudniejsza.

Jedyny plus jaki dostrzegam we wniosku Nabywcy to taki, że jeśli ktoś chce nabyć grunt, a mogliby być inni chętni to wtedy we wniosku Zbywcy, oni zablokowali by nam zakup.

Aha i decyzja przez 14 dni jest nieprawomocna. Po tym czasie należy wystąpić po tzw "decyzję ostateczną", chyba że wcześniej napiszemy wniosek że zrzekamy się prawa do odwołania to będzie szybciej. Gdyż ponieważ notariusz chce właśnie decyzję ostateczną. Ni ma lekko.

Mają tą ustawę poprawić i zwiększyć zakup przez nierolnika do 1ha i tą współwłasność też ułatwić, choć to nic pewnego bo bylaby tu luka, dla Panów z walizkami, aby nabywać grunty. Pożyjemy, zobaczymy.

Pozdrawiam

Posted

tak ziemia przeszła z rąk do rąk na obowiązującej  już wtedy ustawie o obrocie gruntami rolnymi która mi zablokowała sprzedaż obkopanej działki natomiast sąsiedzi  których nie wiem kto wspiera sprzedali grunt orny 2014r i nabyli grunt orny w 2017r ,dane są prawdziwe datę ściągnięcia księgi wieczystej widać

jest to małżeństwo które nie zajmuje się rolnictwem

https://sprzedajemy.pl/dzialka-pod-wszelakie-przedsiewziecia-jodlowiec-2-1b8e55-nr54049191

4) po art. 2 dodaje się art. 2a–2c w brzmieniu: „Art. 2a. 1. Nabywcą nieruchomości rolnej może być wyłącznie rolnik indywidualny, chyba że ustawa stanowi inaczej. Jeżeli nabywana nieruchomość rolna albo jej część ma wejść w skład wspólności majątkowej małżeńskiej wystarczające jest, gdy rolnikiem indywidualnym jest jeden z małżonków.

9) w art. 6 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną będącą właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych, których łączna powierzchnia użytków rolnych nie przekracza 300 ha, posiadającą kwalifikacje rolnicze oraz co najmniej od 5 lat zamieszkałą w gminie, na obszarze której jest położona jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego i prowadzącą przez ten okres osobiście to gospodarstwo.”

TREŚĆ KSIĘGI WIECZYSTEJ NR SR1W/00112948/2, STAN Z DNIA 2018-02-02  

UMOWA SPRZEDAŻY/3512/2017/ 2017-08-03

18:59
prowadzonej przez SĄD REJONOWY W WIELUNIU, V WYDZIAŁ KSIĄG WIECZYSTYCH - SR1W
NIERUCHOMOŚĆ GRUNTOWA
Dział I-O Dział I-Sp Dział II Dział III Dział IV
DZIAŁ I-O - OZNACZENIE NIERUCHOMOŚCI
Nr
podstawy
wpisu
Numer bieżący nieruchomości 1 1, 2, 3, 5
Działki ewidencyjne
Lp. 1. ---
Nr
podstawy
wpisu
Numer działki 145/1 1, 2, 3, 5
Obręb ewidencyjny (numer, nazwa) 6, JODŁOWIEC
Położenie (numer porządkowy /
województwo, powiat, gmina,
miejscowość)
Lp. 1. 1
ŁÓDZKIE, WIELUŃSKI, WIELUŃ,
JODŁOWIEC
Sposób korzystania R - GRUNTY ORNE
Przyłączenie (numer księgi wieczystej, z
której odłączono działkę, obszar)
SR1W / 00108492 / 9, 0,7680 HA
Lp. 2. ---
Nr
podstawy
wpisu
Numer działki 146/1 1, 2, 3, 5
Obręb ewidencyjny (numer, nazwa) 6, JODŁOWIEC
Położenie (numer porządkowy /
województwo, powiat, gmina,
miejscowość)
Lp. 1. 1
ŁÓDZKIE, WIELUŃSKI, WIELUŃ,
JODŁOWIEC
Sposób korzystania R - GRUNTY ORNE
Przyłączenie (numer księgi wieczystej, z
której odłączono działkę, obszar)
SR1W / 00108492 / 9, 0,7783 HA

i tak to oszustwo stało się faktem w ewidencji zazanaczono to jako Ws-wody powierzchniowe stojace nie wiem dlaczego  nie Wsr -staw chyba tylko dlatego

żeby różniły się nazwą bo jak widać na zdjęciu z arimr obydwie dziury były kopane w jednym czasie tzn . od 2015 do 2016 r

pojawił się w nowelizacji ustawy 2019r zapis 

Wyłączono stosowanie przepisów u.k.u.r. do nieruchomości rolnych:

- w których grunty, oznaczone w ewidencji gruntów i budynków jako grunty pod stawami rybnymi, stanowią co najmniej 70% powierzchni

nieruchomości,

czyli panowie SS którzy wydobywali dotychczas piasek pod budowę obwodnicy Częstochowy na złożu Lubojenka  dają nogę z Jodłowca     to po to mi zamęczono ojca żeby przysłani przez władzę przedsiębiorczy przedsiębiorcy zmeliorowali mi działkę ? 

•  
  •  

•  
    •  
    •  
    •  
Posted

Czy dla tej działki jest uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego pod budownictwo, przemysł czy jest to tylko grunt rolny bez planu zagospodarowania i bez możliwości wybudowania czegokolwiek na tym gruncie ? Bo jeśli jest plan i jest on sprzed 2016 roku to taką działkę może kupić każdy, a nie tylko rolnik. UKUR działa tylko na gruntach rolnych.

"Teoretycznie nowa ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego dotyczy gruntów rolnych - o tym jednak, czy nieruchomość jest rolną, decyduje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Przepisy nowej ustawy odnoszą się do nieruchomości przeznaczonych w planach zagospodarowania przestrzennego wyłącznie na cele rolne."

Posted

tylko i wyłącznie studium i  wyobraź sobie że mimo że wiedziała władza o tym że będą budować drogę nikt nie zadbał o to żeby  mieć jak inne gminy jak np . mała gmina Czarnożyły powiat Wieluń wyznaczone działki  czy  Lubojenka  złoże pod Częstochową udokumentowane wcześniej ,

istniało w Wieluniu złoże zaznaczone a było to Urbanice i ono faktycznie było naniesione w studium,

u nas  zrobiono tak jak zrobiono rozkopano działki  a  potem naniesiono je w studium a moją działkę zaznaczono w eksploatacji powierzchniowej ale zapomniała władza ją objąć terenem górniczym, czy aby zapomniała? nie wiem

kłamano mi prosto w twarz , robiono w urzędzie wielkie oczy gdy  byłam się pytać dlaczego jacyś ludzie latają po moim polu i grzebią i czy  mogą  tak wejść bez mojej zgody?,wyciągano informację skąd to wiem

o PRDiM pozyskałam pierwsze dane z KW-ksiąg wieczystych bo facet nie chciał mi powiedzieć z jakiej jest firmy

gdyby nie cyrki jakie sąsiedzi odstawili pod koniec czerwca 2014 r żyła bym w przekonaniu że sąsiedzi z dz 143/2 działkę sprzedali bo tak roznosiła po wsi pani W i rodzina jej matki konkubenta,

pytano mnie się czy to prawda? nie wiedziałam ale wiedział o tym jej  pracodawca , radny powiatu zdaje się od 2005 r i prywatnie mąż ciotki mojej sąsiadki(o tym wiem od mieszkańców wsi)

z którym pani W rozstała się tuż przed całą akcją poszukiwawczą piasku

drugie twoje pytanie ;do 2010 r gminy obowiązkowo musiały zaznaczać tereny i obszary górnicze pod plan to dawało właścicielowi działki ochronę

natomiast dziś według uznania burmistrza i rady albo chcą albo nie zostajesz bez praw jak się zna kolesiostwo lub jak ktoś chce zarobić na twojej dupie lub dostać przysłowiowy stołeczek to robi dokładnie to co zrobiono w Jodłowcu  i wierzcie mi wszyscy mają cię gdzieś w głębi ..............

Posted

nie każdy ma takie plecy jak moi sąsiedzi, oszustwo stało się faktem w ewidencji zazanaczono to jako Ws-wody powierzchniowe stojace nie wiem dlaczego  nie Wsr -staw chyba tylko dlatego

żeby różniły się nazwą bo jak widać na zdjęciu z arimr obydwie dziury były kopane w jednym czasie tzn . od 2015 do 2016 r

pojawił się w nowelizacji ustawy 2019r zapis 

Wyłączono stosowanie przepisów u.k.u.r. do nieruchomości rolnych:

- w których grunty, oznaczone w ewidencji gruntów i budynków jako grunty pod stawami rybnymi, stanowią co najmniej 70% powierzchni

nieruchomości,

czyli panowie SS którzy wydobywali dotychczas piasek pod budowę obwodnicy Częstochowy na złożu Lubojenka  dają nogę z Jodłowca     to po to mi zamęczono ojca żeby przysłani przez władzę przedsiębiorczy przedsiębiorcy zmeliorowali mi działkę ?