Wyrolowani Posted January 28, 2019 Report Posted January 28, 2019 Bartosz Rakoczy* Nabycie własności gruntu pokrytego wodami Acquisition of title to land under water Streszczenie Celem artykułu jest przedstawienie problematyki nabycia własności gruntu pokrytego wodami jako instytucji prawa polskiego. W szczególności przedmiot oceny stanowi zagadnienie wpływu zmiany stanu wód w przyrodzie na kształtowanie się nabywania gruntu pokrytego wodami, a także analiza wszystkich innych zdarzeń prawnych, których skutkiem będzie nabycie prawa własności gruntu pokrytego wodami. * Prof. dr hab. z zakresu prawa ochrony środowiska; Kierownik Katedry Prawa Ochrony Środowiska WPiA UMK w Toruniu; profesor UKW w Bydgoszczy radca prawny. Nabycie własności gruntu pokrytego wodami 21 1/2015 Przegląd prawa ochrony środowiska zostanie spełniona przesłanka trwałości zajęcia. W tym też kontekście należy postrzegać przesłankę trwałości zajęcia w aspekcie możliwego cofnięcia się wód z tego gruntu, czy to w wyniku działania sił przyrody, czy to w wyniku aktywności człowieka. Jeżeli dojdzie do cofnięcia lub cofnięcia się wody, art. 17 ust. 1 nie będzie miał zastosowania. Powstaje pytanie, w jaki sposób właściciel gruntu może podjąć obronę swojego prawa własności, skoro skutek w postaci utraty własności następuje z mocy prawa. Wydaje się, że oprócz powództwa z art. 189 kodeksu cywilnego właściciel może wykorzystać również postępowanie z art. 15 Prawa wodnego. Określanie linii brzegowej wymusi na organie administracji publicznej dokonanie oceny, czy skutek w postaci trwałego zajęcia już wystąpił, czy też nie. Wskazane wyżej reguły nabywania własności gruntów pokrytych wodami nie dotyczą wód stojących. Jest to zresztą konsekwencja przyjętej w stosunku do wód stojących zasady, iż kto jest właścicielem gruntu, jest właścicielem wód. Skoro zatem wody stojące dzielą los i byt prawny gruntu pod tymi wodami, to trudno oczekiwać od racjonalnie działającego prawodawcy, aby stosowanie tej zasady wyłączył przy nabywaniu własności. Istotną okolicznością jest to, że w przypadkach określonych w art. 10 Prawa wodnego grunty pokryte wodami są wyłączone z obrotu prawnego, chyba że ustawa stanowi inaczej. Jednak reguła ta, wyłączająca określone rodzaje gruntu pokrytego wodami z obrotu cywilnoprawnego, nie dotyczy gruntów pokrytych wodami stojącymi. Wobec braku wyraźnego wyłączenia tych gruntów z obrotu cywilnoprawnego zastosowanie będzie miała zasada, iż grunty te mogą być przedmiotem obrotu cywilnoprawnego. Skoro tak, to będą one mogły być przedmiotem obrotu cywilnoprawnego, jak każda inna nieruchomość gruntowa. Prawo własności wód stojących będzie przechodziło na tego, kto jest właścicielem gruntów, które te wody pokrywają. Podsumowując, wskazać należy, że obrót cywilnoprawny gruntami pokrytymi wodami jest wyłączony. Jest on możliwy wtedy, gdy wyraźnie tak stanowi ustawa. Obrót cywilnoprawny polega na dokonywaniu czynności prawnych, których skutkiem Przegląd prawa ochrony środowiska 1/2015 Quote
Wyrolowani Posted January 30, 2019 Report Posted January 30, 2019 w nowym prawie wodnym jest to artykułArt. 214. Śródlądowe wody stojące, woda w rowie oraz woda w stawie, który nie jest napełniany w ramach usług wodnych, ale wyłącznie wodami opadowymi lub roztopowymi lub wodami gruntowymi, znajdujące się w granicach nieruchomości gruntowej stanowią własność właściciela tej nieruchomościco do obrotu cywilnoprawnego zdaje się że nic się nie zmieniło Quote
Opel Posted February 4, 2019 Author Report Posted February 4, 2019 Decyzja pozytywna - w mojej sprawie. Widać trend, że na współwłasność dają pozytywne. Quote
Vademecum Posted February 4, 2019 Report Posted February 4, 2019 łaski nie robią, ale my jesteśmy od nich zależni. Quote
Opel Posted February 4, 2019 Author Report Posted February 4, 2019 Dla potomnych. Wniosek Zbywcy jest prostszy i szybszy, jeśli chodzi o pozwolenie na zniesienie współwłasności i utworzenie odrębnego gospodarstwa.Składamy wniosek Zbywcy, a jako wypełnienie zapisu o tym, że nie było innych chętnych na nabycie tego gruntu, przedkładamy oświadczenie, że nie było takiego ogłoszenia w prasie, ponieważ chcemy utworzyć odrębne gospodarstwo rodzinne i chcemy, aby grunty zostały w rodzinie. Ta drogą podobno przechodzi łatwiej i szybciej.W przypadku składania wniosku Nabywcy mamy dość sporo istotnych punktów do spełnienia. Powinno być wykształcenie rolnicze, (podstawowe podchodzi w ich ocenie pod rolnicze), musimy przez 5lat prowadzić gospodarstwo rolne lub pracować w jakimś zawodzie silnie powiązanym z rolnictwem, np. SKR, albo sprzedawać Środki do produkcji - no coś z rolnictwem. Do tego oświadczenie że zameldowani jesteśmy w danej gminie i oświadczenie, że przez 5lat będziemy zamieszkiwali w niej. Do tego cała reszta czyli zaświadczenie z gminy o prowadzeniu gospodarstwa rolnego, o przeznaczeniu działek w planie itp itd. Moim zdaniem droga trudniejsza.Jedyny plus jaki dostrzegam we wniosku Nabywcy to taki, że jeśli ktoś chce nabyć grunt, a mogliby być inni chętni to wtedy we wniosku Zbywcy, oni zablokowali by nam zakup.Aha i decyzja przez 14 dni jest nieprawomocna. Po tym czasie należy wystąpić po tzw "decyzję ostateczną", chyba że wcześniej napiszemy wniosek że zrzekamy się prawa do odwołania to będzie szybciej. Gdyż ponieważ notariusz chce właśnie decyzję ostateczną. Ni ma lekko.Mają tą ustawę poprawić i zwiększyć zakup przez nierolnika do 1ha i tą współwłasność też ułatwić, choć to nic pewnego bo bylaby tu luka, dla Panów z walizkami, aby nabywać grunty. Pożyjemy, zobaczymy.Pozdrawiam Quote
Wyrolowani Posted February 4, 2019 Report Posted February 4, 2019 tak ziemia przeszła z rąk do rąk na obowiązującej już wtedy ustawie o obrocie gruntami rolnymi która mi zablokowała sprzedaż obkopanej działki natomiast sąsiedzi których nie wiem kto wspiera sprzedali grunt orny 2014r i nabyli grunt orny w 2017r ,dane są prawdziwe datę ściągnięcia księgi wieczystej widaćjest to małżeństwo które nie zajmuje się rolnictwem https://sprzedajemy.pl/dzialka-pod-wszelakie-przedsiewziecia-jodlowiec-2-1b8e55-nr54049191 4) po art. 2 dodaje się art. 2a–2c w brzmieniu: „Art. 2a. 1. Nabywcą nieruchomości rolnej może być wyłącznie rolnik indywidualny, chyba że ustawa stanowi inaczej. Jeżeli nabywana nieruchomość rolna albo jej część ma wejść w skład wspólności majątkowej małżeńskiej wystarczające jest, gdy rolnikiem indywidualnym jest jeden z małżonków.9) w art. 6 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną będącą właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych, których łączna powierzchnia użytków rolnych nie przekracza 300 ha, posiadającą kwalifikacje rolnicze oraz co najmniej od 5 lat zamieszkałą w gminie, na obszarze której jest położona jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego i prowadzącą przez ten okres osobiście to gospodarstwo.” TREŚĆ KSIĘGI WIECZYSTEJ NR SR1W/00112948/2, STAN Z DNIA 2018-02-02 UMOWA SPRZEDAŻY/3512/2017/ 2017-08-0318:59prowadzonej przez SĄD REJONOWY W WIELUNIU, V WYDZIAŁ KSIĄG WIECZYSTYCH - SR1WNIERUCHOMOŚĆ GRUNTOWADział I-O Dział I-Sp Dział II Dział III Dział IVDZIAŁ I-O - OZNACZENIE NIERUCHOMOŚCINrpodstawywpisuNumer bieżący nieruchomości 1 1, 2, 3, 5Działki ewidencyjneLp. 1. ---NrpodstawywpisuNumer działki 145/1 1, 2, 3, 5Obręb ewidencyjny (numer, nazwa) 6, JODŁOWIECPołożenie (numer porządkowy /województwo, powiat, gmina,miejscowość)Lp. 1. 1ŁÓDZKIE, WIELUŃSKI, WIELUŃ,JODŁOWIECSposób korzystania R - GRUNTY ORNEPrzyłączenie (numer księgi wieczystej, zktórej odłączono działkę, obszar)SR1W / 00108492 / 9, 0,7680 HALp. 2. ---NrpodstawywpisuNumer działki 146/1 1, 2, 3, 5Obręb ewidencyjny (numer, nazwa) 6, JODŁOWIECPołożenie (numer porządkowy /województwo, powiat, gmina,miejscowość)Lp. 1. 1ŁÓDZKIE, WIELUŃSKI, WIELUŃ,JODŁOWIECSposób korzystania R - GRUNTY ORNEPrzyłączenie (numer księgi wieczystej, zktórej odłączono działkę, obszar)SR1W / 00108492 / 9, 0,7783 HA i tak to oszustwo stało się faktem w ewidencji zazanaczono to jako Ws-wody powierzchniowe stojace nie wiem dlaczego nie Wsr -staw chyba tylko dlatego żeby różniły się nazwą bo jak widać na zdjęciu z arimr obydwie dziury były kopane w jednym czasie tzn . od 2015 do 2016 rpojawił się w nowelizacji ustawy 2019r zapis Wyłączono stosowanie przepisów u.k.u.r. do nieruchomości rolnych: - w których grunty, oznaczone w ewidencji gruntów i budynków jako grunty pod stawami rybnymi, stanowią co najmniej 70% powierzchni nieruchomości,czyli panowie SS którzy wydobywali dotychczas piasek pod budowę obwodnicy Częstochowy na złożu Lubojenka dają nogę z Jodłowca to po to mi zamęczono ojca żeby przysłani przez władzę przedsiębiorczy przedsiębiorcy zmeliorowali mi działkę ? Quote
Opel Posted February 5, 2019 Author Report Posted February 5, 2019 Czy dla tej działki jest uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego pod budownictwo, przemysł czy jest to tylko grunt rolny bez planu zagospodarowania i bez możliwości wybudowania czegokolwiek na tym gruncie ? Bo jeśli jest plan i jest on sprzed 2016 roku to taką działkę może kupić każdy, a nie tylko rolnik. UKUR działa tylko na gruntach rolnych. "Teoretycznie nowa ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego dotyczy gruntów rolnych - o tym jednak, czy nieruchomość jest rolną, decyduje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Przepisy nowej ustawy odnoszą się do nieruchomości przeznaczonych w planach zagospodarowania przestrzennego wyłącznie na cele rolne." Quote
Wyrolowani Posted February 5, 2019 Report Posted February 5, 2019 tylko i wyłącznie studium i wyobraź sobie że mimo że wiedziała władza o tym że będą budować drogę nikt nie zadbał o to żeby mieć jak inne gminy jak np . mała gmina Czarnożyły powiat Wieluń wyznaczone działki czy Lubojenka złoże pod Częstochową udokumentowane wcześniej , istniało w Wieluniu złoże zaznaczone a było to Urbanice i ono faktycznie było naniesione w studium,u nas zrobiono tak jak zrobiono rozkopano działki a potem naniesiono je w studium a moją działkę zaznaczono w eksploatacji powierzchniowej ale zapomniała władza ją objąć terenem górniczym, czy aby zapomniała? nie wiemkłamano mi prosto w twarz , robiono w urzędzie wielkie oczy gdy byłam się pytać dlaczego jacyś ludzie latają po moim polu i grzebią i czy mogą tak wejść bez mojej zgody?,wyciągano informację skąd to wiem o PRDiM pozyskałam pierwsze dane z KW-ksiąg wieczystych bo facet nie chciał mi powiedzieć z jakiej jest firmygdyby nie cyrki jakie sąsiedzi odstawili pod koniec czerwca 2014 r żyła bym w przekonaniu że sąsiedzi z dz 143/2 działkę sprzedali bo tak roznosiła po wsi pani W i rodzina jej matki konkubenta,pytano mnie się czy to prawda? nie wiedziałam ale wiedział o tym jej pracodawca , radny powiatu zdaje się od 2005 r i prywatnie mąż ciotki mojej sąsiadki(o tym wiem od mieszkańców wsi)z którym pani W rozstała się tuż przed całą akcją poszukiwawczą piaskudrugie twoje pytanie ;do 2010 r gminy obowiązkowo musiały zaznaczać tereny i obszary górnicze pod plan to dawało właścicielowi działki ochronęnatomiast dziś według uznania burmistrza i rady albo chcą albo nie zostajesz bez praw jak się zna kolesiostwo lub jak ktoś chce zarobić na twojej dupie lub dostać przysłowiowy stołeczek to robi dokładnie to co zrobiono w Jodłowcu i wierzcie mi wszyscy mają cię gdzieś w głębi .............. Quote
Wyrolowani Posted February 5, 2019 Report Posted February 5, 2019 nie każdy ma takie plecy jak moi sąsiedzi, oszustwo stało się faktem w ewidencji zazanaczono to jako Ws-wody powierzchniowe stojace nie wiem dlaczego nie Wsr -staw chyba tylko dlatego żeby różniły się nazwą bo jak widać na zdjęciu z arimr obydwie dziury były kopane w jednym czasie tzn . od 2015 do 2016 r pojawił się w nowelizacji ustawy 2019r zapis Wyłączono stosowanie przepisów u.k.u.r. do nieruchomości rolnych: - w których grunty, oznaczone w ewidencji gruntów i budynków jako grunty pod stawami rybnymi, stanowią co najmniej 70% powierzchni nieruchomości, czyli panowie SS którzy wydobywali dotychczas piasek pod budowę obwodnicy Częstochowy na złożu Lubojenka dają nogę z Jodłowca to po to mi zamęczono ojca żeby przysłani przez władzę przedsiębiorczy przedsiębiorcy zmeliorowali mi działkę ? Quote
Recommended Posts