Pasterz Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Mam do was pytanie odnośnie zacielania krów. Jak plaujecie insyminacje a w zasadzie na kiedy ustawiacie cielenia. Pytam bo coraz więcej gospodarstw u nas nie patrzy na pory roku tylko optymalizuje to pod kątem mozliwości hodowlanych. U mnie ojciec cały czas jest za tym by planować wycielenia w marcu tak jak to robił dziadek. Tak by cielak miał lepsze mleko gdy krowa dostaje zielonki i świeżego pokarmu. Jak to jest u Was? Quote
Kaszub Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 U nas krowy się cielą cały rok nie patrzymy na pory roku . Quote
przemo137 Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 U mnie krowy wcielają się przez cały rok i nie normujemy tego. Patrząc pod kątem zawodowym wg książek prawidłowym terminem wycielenia jest marzec-kwieceń czyli tak jak mówiłeś Quote
hirek Posted January 28, 2012 Report Posted January 28, 2012 Moi rodzice też nauczeni są tak z dziada pradziada cielenia planowało się na marzec, i jak ktoś ma 5 krów (a u nas są jeszcze tacy gospodarze) to tak planują ciąże. Ale my od dobrych paru jak nie parunastu lat zacielamy jak idzie i nie widać różnicy, aby te cielaki z marca były lepsze od tych np. z czerwca. Oczywiście wiele się zmieniło przez ostatnią dekadę w hodowli i jeszcze 20 lat temu inaczej się gospodarowało, teraz dąży się do tego by bydło cały rok dostawło odpowiednią paszę, a nie jak kiedyś przez wiosnę i lato eldorado, a zima to byle by przetrwać . Quote
Recommended Posts