kolejarz Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 Witam, Jak co roku przed świętami, część mieszkańców stara się mieć w domu choinkę. Drzewka są strojone różnymi sposobami i dekoracjami. Na domach zawiesza się taśmy i sznury świeczek w różnych kształtach i o różnym oświetleniu, aby mieć lepszy wystrój od sąsiada. W mojej miejscowości z roku na rok zanika tradycja tych dekoracji świątecznych wewnętrznych i zewnętrznych. Ci co mieli jeszcze stare i sprawne świecidełka zawieszone na ścianach starają się je włączyć ale tylko sporadycznie w samą wigilię. Coraz mniej drzewek sztucznych i naturalnych nabywają mieszkańcy gospodarstw domowych. Zdarza się, że ktoś dokona zakupu ale przeważnie tylko do świetlicy lub klubu. Jak jest z tą tradycją w Waszych wsiach, może ktoś się wypowie? Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 ja to obserwuje wręcz przeciwnie, wszystko rozświetla się na potęgę Quote
ali Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 tradycja zanika ,a i młodych coraz mniej ,a dziadkom się nie chce. U mnie już choinka ubrana, ozdoby , świecidełka powieszone. Quote
ali Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 niestety rano w wigilię trza iść do roboty, choinka ubrana i inne ozdoby też powieszone, a i olej lniany czeka bo bez niego ani rusz na obiedzie - tradycja Quote
Vademecum Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 jak są wioski wyludniające się to pewnie niema komu kultować tradycjii, jedź w góry to tam widno od błyskotek Quote
Vademecum Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 ja w wigilie biore córke mf-a 255 i piłe , jak coroku będzie świerza hoinka.Idealnie byłoby wziąć świerka z pod orebro bo właśnie przy takim lesie parkuje ale nie wiadomo ile mogłoby to kosztować w razie "W" Quote
ali Posted December 16, 2018 Report Posted December 16, 2018 Góry to inny świat w tym okresie, trzeba turystów czymś zachęcić,ale i kulltywowania tradycji pozazdrościć.ja mam srebrnego z korzeniem i doniczką przynoszę a po wszystkim znów do ogródka idzie i czeka następnych Świąt Robert ;-) 1 Quote
rolniczka_585 Posted December 17, 2018 Report Posted December 17, 2018 teraz u nas we wsi takie projektory ze śnieżynkami na budynku widziałam. Całkiem ładnie to wygląda. Quote
gk21 Posted December 17, 2018 Report Posted December 17, 2018 niektórzy przesadzają z tymi ozdobami i oświetleniem domu, to już nie ma nic wspólnego z tradycją tylko robi się na pokaz Quote
rolniczka_585 Posted December 17, 2018 Report Posted December 17, 2018 gk21 no co Ty trzeba iść z duchem czasu i coś zmieniać Quote
rolniczka_585 Posted December 17, 2018 Report Posted December 17, 2018 a najtrudniej siebie a coś masz do zmiany ? Quote
Vademecum Posted December 17, 2018 Report Posted December 17, 2018 no, koleżanko. Pisałaś sama że cza iść z duchem czasu a więc zmiany. Ja tam nie zamierzam nic zmieniać bo w moim przypadku wszystko samo sie zmienia, a i nie patrze na to co ktoś robi czy mówi na mój temat. Działam jak mi pasi , z pasją i ciekawością jutra DuzyGrzegorz 1 Quote
kubusjettaII Posted January 15, 2019 Report Posted January 15, 2019 co jak co ale choinka być musi a i kilka światełek kolo domu i w ogródku rok w rok wieszam. Quote
Recommended Posts