Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, :shy:  Jak co roku przed świętami, część mieszkańców stara się mieć w domu choinkę. Drzewka są strojone różnymi sposobami i dekoracjami. Na domach zawiesza się taśmy i sznury świeczek w różnych kształtach i o różnym oświetleniu, aby mieć lepszy wystrój od sąsiada. W mojej miejscowości z roku na rok zanika tradycja tych dekoracji świątecznych wewnętrznych i zewnętrznych. Ci co mieli jeszcze stare i sprawne świecidełka zawieszone na ścianach starają się je włączyć ale tylko sporadycznie w samą wigilię. Coraz mniej drzewek sztucznych i naturalnych nabywają mieszkańcy gospodarstw domowych. Zdarza się, że ktoś dokona zakupu ale przeważnie tylko do świetlicy lub klubu. Jak jest z tą tradycją w Waszych wsiach, może ktoś się wypowie? Pozdrawiam

Posted

niestety rano w wigilię trza iść do roboty, choinka ubrana i inne ozdoby też powieszone, a i olej lniany czeka bo bez niego ani rusz na obiedzie - tradycja

Posted

ja w wigilie biore córke mf-a 255 i piłe , jak coroku będzie świerza hoinka.

Idealnie byłoby wziąć świerka z pod orebro bo właśnie przy takim lesie parkuje ale nie wiadomo ile mogłoby to kosztować w razie "W"

Posted
Góry to inny świat w tym okresie, trzeba turystów czymś zachęcić,ale i kulltywowania tradycji pozazdrościć.ja mam srebrnego z korzeniem i doniczką przynoszę a po wszystkim znów do ogródka idzie i czeka następnych Świąt
Posted
no, koleżanko. Pisałaś sama że cza iść z duchem czasu a więc zmiany. Ja tam nie zamierzam nic zmieniać bo w moim przypadku wszystko samo sie zmienia, a i nie patrze na to co ktoś robi czy mówi na mój temat. Działam jak mi pasi , z pasją i ciekawością jutra :)
  • 5 weeks later...