Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim,

jestem nowym użytkownikiem forum i rzucam temat ! 

Posiadam z partnerką 3.5 ha pastwiska z III klasą ziemi, chciałbym wrócić na łono natury i wieźć spokojne życie na wsi, uprawiając i hodując jakieś rośliny zwierzęta. Chcielibyśmy się tym zajmować na własny użytek tzn. wysiać i nazbierać tak aby nam nie brakowało i jednocześnie sprzedawać ludziom, żeby mieć z tego dodatkowy grosze w kieszeni. 

Moje pytanie czy jest ktoś kto ma podobny areał i potrafiłby podpowiedzieć w jaki sposób można inteligentnie rozplanować jakąś uprawę bądź hodowle jakiś zwierząt na takim metrażu. Co mogło by się opłacać i w co się nie pakować, żeby się nie przejechać. Nie nastawiam się na duży zysk ale jeżeli jest możliwy to chętnie przemyślę sprawę. 

Jestem otwarty na różne propozycję, bardzo chętnie wysłucham osób starszych i bogatszych w doświadczenie.

Jeżeli temat jest w nieodpowiednim katalogu to przepraszam. 

Pozdrawiam ! 

Posted

spokojne życie na wsi ok. jak nie masz sąsiadów, uprawiać ziemie też ok, ale liczyć na jakieś sensowne przychody to już nie jest spokojne życie.

Kluczowy jest kapitał, infrastruktura jaką posiadasz. 3.5 ha to jak dla siebie dużo no chyba że chcesz hodować np. konie. Musisz sie zorientować jakie liczby cie interesują bo są ograniczenia że powyżej musisz to zgłaszać i prow. dok. Ziemie pod warzywa musisz przygotować a zaczyna się to od sprawdzenia odczynu ph. i wapnowania.

Posted

trza mieć kim, czym,i miłość do tego, to coś z tego będzie , a podejście $$$ to zły kierunek, sam mam 2ha łąki, ( kiedyś dziadkowie mieli pole uprawne ) zabieram dopłaty , 0,5ha zjadają króliki, a resztę sąsiad kosi dla bydła

Posted

Bardziej myślałem na temat ekologicznej uprawy roślin i warzyw korzeniowych. W pobliżu nie posiadamy żadnej ruchliwej drogi a miejscowi rolnicy zazwyczaj wysiewają pszenice i rzepak.

Nie liczę na przychody powalające z nóg. Miłość jest ogromna do ziemi natury i bycia kowalem swojego losu ,pasje dzielę z moją dziewczyną. Czy takie rolnictwo jest wystarczające na przeżycie? 

• 5 weeks later...
  • 1 month later...