Mike Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 Mam kilka pytań do forumowiczów: Jestem właścicielem (wraz z żoną) około 5ha ziemi rolnej( orne i łąki). Do tej pory cześć wydzierżawiałem, a część uprawiali rodzice. Od przyszłego roku sam będę uprawiał całość.Z tego co wyczytałem w internecie rolnikiem raczej nigdy nie zostanę ( brak szkoły rolniczej, jestem płatnikiem zus), ale dopłaty chyba będę mógł pobierać. Co muszę zrobić, aby otrzymywać dopłaty bezpośrednie?Czy należały mi się będą też dopłaty dla młodych rolników skoro zaczynam działalność rolniczą?Aby sprzedać zebrane ziarno trzeba spełnić jakieś specjalne wymogi ( rejestracja działalności rolnej etc )?Rodzice przepiszą mi jeszcze około 1ha ziemi rolnej - jak rozumiem z tym państwo problemów robić mi nie będzie? Jak w praktyce wygląda możliwość powiększenia przeze mnie gospodarstwa (np przez kupno sąsiadującej z moim polem działki rolnej)? Quote
Wyrolowani Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 wielu na tym forum się wypowiadało odnośnie przekazania, zakupu i tak dalej , jako płatnik ZUS dopłaty będziesz brał bo tą ziemię uprawiasz z tego co wiem dzierżawca dopłaty tez może pobierać wszystko zależy od tego jak się umówi z wydzierżawiającym , co musisz zrobić aby otrzymać dopłaty na pewno złożyć wniosek do ARiMR, dopłaty dla młodych rolników? pytanie do pracownika ARiMR, żeby sprzedać swoje plony musisz znaleźć na nie odbiorce i to wszystko , ostatnie pytanie poczytaj forum lub przejrzyj internet , życzę powodzenia Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 dopłaty ci sie należą jak coś w tym polu robisz a stawka jest uzależniona co robisz. dopłaty nie są do pola tylko do produkcji. Musisz iść do ARiMR w twoim rejonie i założyć nr. gospodarstwa.Młody rolnik ci sie nie należy bo musisz przejść na krus, możesz to zrobić , tylko czy ci sie opłaci bo cza być przez kilka lat rolnikiem ( chyba 5) ale dopytaj w arimr. Nie wiem czy możesz zostać obdarowanym polem, chyba nie natomiast możesz wejść w własność w drodze spadku.Rolnikiem nie jesteś więc pola nie kupisz. 3 lata krus musisz płacić.Zboże możesz sprzedać na targu, po sąsiedzku. Do sprzedaży dla mieszalni pasz musisz mieć certyfikat gosp. od powiatowego lek. wet. jeśli nie masz warunków na magazynowanie to go nie dostaniesz Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 jak będziesz 3 lata płacił krus to rolnikiem zostaniesz nawet nie mając szkoły bo masz już ziemie. Jakbyś nie miał ziemi to byś jej nie kupił i wtedy nie zostałbyś rolnikiem, w gre wchoszi też dzierżawa. Quote
Mike Posted December 21, 2018 Author Report Posted December 21, 2018 Hmmm czyli myśląc o kupnie ziemie najlepiej byłoby przejść z umowy o pracę na B2B i mając ziemie zacząć opłacać krus Niestety na razie nie mam takiej możliwości, ale kto wie co przyniesie przyszły rok. Tak jak mówicie zawsze zostaje dzierżawa... A jak widzicie szansę na otrzymanie zgody na zakup ziemi rolnej na powiększenie gospodarstwa od ANR ( mimo, że nie będę opłacał krus, to przecież uprawiam ziemię,a w gminie mieszkam od urodzenia) ?Ciężko taką zgodę uzyskać ? O ziemię IV/III klasy chyba nie będą się bardzo bić. Jeśli chodzi o dopłaty - czyli w moim przypadku mogę dostać tę dopłatę podstawową ( za przeoranie pola ) plus dodatkowa za obsianie pola/skoszenie łąki.Hodowli nie planuję ( no może owce ) więc to nic mi nie dodadzą. Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 za przeoranie pola nic nie dostaniesz, musisz obsiać i zebrać, do zbóż są jedne z większy dopłat a do łąk są ochłapy i łąka musi być łąką bo po 5 latach automatycznie przechodzi w ugór tzw. TUZ.szczegółów dowiesz sie w np. arimr, krus.ANR nie sprzeda ci ziemi bo to oni mają niejako przejmować ziemie jeśli chce nabyć nie rolnik.Musisz slełnić wszystkie wymogi by kupić od ANR i by został dokonany wpis przez sąd w KW.Nie masz co przekombinowywać co by jak by tylko pytaj w ANR, ARiMR, KRUS u notariusza. Quote
Opel Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 Spieszę z odpowiedzią, bo nie do konca zgadzam się z przedmówcami. Trochę w życiu przeszedłem jeśli chodzi o przepisy podziałowe czy inna w gospodarstwie rolnym i uważam że:Z prawnego pkt widzenia jesteś rolnikiem, tak samo jak rolnikiem jest twoja żona. Macie we współwłasności 5 ha ziemi i jest to nic innego jak gospodarstwo rolne, gdyż zapewne płacicie podatek gruntowy rolny. To że jesteś na ZUS niczego nie skreśla. Możesz spokojnie na ZUSie do obsianego przed Ciebie pola złożyć o dopłatę. Pamiętaj, dopłatą należy się posiadaczowi danego gruntu, nie mylić z właścicielem, czyli temu, który ta ziemię uprawia, legalnie czy nie, jeśli wyjechałeś i zasiales dopłatą jest twoja. Później ktoś może mieć jakieś roszczenie ale dopłatę ARiMR wypłaca uprawiającemu grunt - opisuje gdyby przypadkiem 2 osoby złożyły o dopłatę. Jeśli chodzi o wykształcenie to wcale go nie musisz mieć. Stan prawny jest taki, że masz 5ha ziemi i jesteś rolnikiem. Nabyć grunty od rodziców - jesteś osobom bliska jako Zstępny spokojnie mozesz nie posiadając wykształcenia, ba nawet gdybyś nie miał gospodarstwa to i tak rodzice ci mogą ziemię zapisać, czyt. darować. Przepisy o ustroju rolnym nie dotyczą zstępnych bliskich.Tak więc spokojnie rodzice bez żadnych dodatkowych papierów ci ziemie moga darować. Co do pomocy z Pomocy z PROW to tak jak napisał Vademecum, do 40 lat możesz wziąć Młodego Rolnika, z tym że jak otrzymasz decyzję o przyznaniu takiej pomocy to od dnia Wypłaty 1 transzy tych 80% musisz być już na KRUS i musisz być m.in przez 1rok na nim. Później możesz przejść na ZUS. Pytałem 100 razy w ARiMR bo też to chciałem wziąć, dałem sobie spokój . Czy możesz nabyć ziemię , kupić? Moim zdaniem tak, ale tylko w swojej Gminie lub w gminie ościennej. To że jesteś na ZUS cię nie dyskwalifikuje . Wtedy piszesz do KOWR że jesteś rolnikiem od ilustracji tam lat, a ZUS mas dlatego, bo dorabiasz bo z 5 ha ciężko się utrzymać. Dajesz rękojmię prowadzenia należycie gospodarki i muszą klepnac że się zgadzają, w końcu jesteś rolnikiem. Quote
Wyrolowani Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 a nie wiem czy słyszeliście lub czytaliście że są w tym kraju rolnicy którzy rezygnują dobrowolnie z emerytury rolniczej bo nie mają komu przepisać ziemi dlatego że dzieci wyjechały za granicę lub pracują i mieszkają w miastach , żyją skromnie a żywi ich matka ziemiacoś mi się zdaje że ziemia w Polsce staje się coraz lepszą inwestycją Quote
Opel Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 z tego co wiem dzierżawca dopłaty tez może pobierać wszystko zależy od tego jak się umówi z wydzierżawiającymKolego, to co opisujesz w tym momencie to jest nic innego jak przestępstwo polegające na wyłudzeniu pieniędzy od państwa. Wiem, wiem, wiem 99% dzierżaw jest na "pysk" ale biorą się i za to. Zaczynają kontrolować "małych". Dopłatą należy się uprawiajacemu a nie właścicielowi. To że składa ten za tamtego i wpływa 1 wniosek pozwala na taki proceder jaki jest powszechny, że uprawia dzierżawca a dopłatę bierze wlasciciel. To jest niezgodne z prawem i lepiej żeby ARiMR do tego nie dotarł. Dziwię się też właścicielom że nie chcą wydzierżawić na papier,przecież kasa która wpływa na konto z dzierżawy nie jest opodatkowana, bo to kasa za dzierżawę gruntów przeznaczonych na cele rolnicze, jest zwolniona od podatku. Ale mniejsza, a wracając do "małych" to zaczynają ich kontrolować. Po pierwsze, przepis o stosowaniu środków ochrony roślin mówi, że sprzedawca sor ma obowiązek sprawdzić czy kupujący ma szkolenie na zakup i stosowanie. Jeśli nie ma, to taka osoba nie może nabyć środków. Druga sprawa to opryskiwacz, musi być u musi mieć atest. Trzecia sprawa ewidencja zabiegów, ma być ale żeby była musi być opryskiwacz i szkolenie.Uprzedze że sąsiad oprysku zrobić nie może bo to usługa i dojedzie go skarbówka . Mało tego agencja zaczyna zadawać pytania, co ten " mały" zrobił z płodami rolnymi. Jeśli sprzedał to komu i chcą ewidencję sprzedaży - ma być takie cos- komu kiedy i ile. Sytuacja się mocno komplikuje u "rolników" z nazwy tak więc radzę przemyśleć swoje działania. Quote
Opel Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 a nie wiem czy słyszeliście lub czytaliście że są w tym kraju rolnicy którzy rezygnują dobrowolnie z emerytury rolniczej bo nie mają komu przepisać ziemi dlatego że dzieci wyjechały za granicę lub pracują i mieszkają w miastach , żyją skromnie a żywi ich matka ziemiacoś mi się zdaje że ziemia w Polsce staje się coraz lepszą inwestycjąHmm, pierwsze słyszę. Tak naprawdę dzierżawa zarejestrowana w KRUS na 10 lat rozwiązuje sprawę definitywnie. A chętnych na taką multum.Pozdr Vademecum Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 kolego namieszałeś teraz. A wg. ustawy ronikiem jesteś jak min. opłacasz składki krus na co musisz przedstawić dokument z krus , a skoro opłacasz zus to jak udokumentujesz składki krus ? więc rolnikiem nie jesteś. Na takie gdybanie to ja moge powiedzieć , że jeśli ktoś kto uważa sie rolnikiem a nie potrafi udokumentować sprzedaży produktów rolnych to rolnikiem nie jest.oczywiście adekwatnie do hektara uprawy. Spróbuj kupić ziemie i zbierz dokumenty. tu gdybania niema.szczerze nie chce mi sie każdego zdania dementować bo to już było omawiane. Quote
Opel Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 Nie chcę żebyś mnie źle odebrał bo ja nie mam zamiaru się tu wymadrzac albo z kimś kłócić, tym bardziej że bardzo dobrze się dyskutuje, ale uważam że nie do końca masz rację. Rolnik 20ha, założył działalność pozarolniczą ale wie że przekroczy kwotę podatku 3376zl i wszedł nie na podwójny KRUS bo ów kwota go ograniczała, a placi ZUS, bo wtedy ma limit do 200tys jako zwolniony z VAT, więc płaci ajko rolnik ryczałtowy ZUS tylko dlatego że nie mieścił by się w przedziale. Wierz mi że rolnikiem jest, bo inaczej by go skarbowy dojechal za artykułu 43 ust 1 pkt 3 że może wykonywać usługi rolne będąc rolnikiem ryczałtowym, bedac na ZUS. Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 to już jest takie gdybanie, ale powiedz czy może kupić ziemie rolną ?Uprawia albo i nie tàą ziemie bo jest jej właścicielem z przed tej horej ustawy i tyle. Żadne prawo nie może kogoś pozbawić własności czy spadku ale czy na zasadzie umowy np. darowizny może ktoś zostać rolnikiem nie mając wykształc. doświadcz. ? Za tamtego ustroju robili kursy szybkie na rolnika by móc przyjąć darowizne w postaci ziemi . Quote
Wyrolowani Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 po pierwsze jak już to kolezanko po drugie sama korzystam z waszej pomocy , opisuję tylko to w czym uczestniczyłam bo po co was mam bajać , po trzecie cieszę się że więcej osób na ten temat się wypowiada każda informacja jest na wagę złota co do dzierżawy, zazwyczaj jest to okres długoletni (mówię o dzierżawie notarialnej) i takiego dzierżawcy nie sposób jest się pozbyć w każdej chwili to po pierwszepo drugie to kto bierze pieniądze tak naprawdę zależy od właściciela działki i zawartej z nim umowy( od 2006 r) - od kiedy pojawili się moi nowi sąsiedzi ich działki obrabia ich sąsiad a z danych które można odnaleźć na stronach ARiMR dopłaty pobiera żona właściciela działek ty piszesz o wyłudzeniu pieniędzy ? jakich? ty piszesz o przestępstwie ? jakim ? poczytaj to co ja opisuję a potem pogadamy o złodziejach i oszustach i coś mi się zdaje że ziemia w Polsce staje się coraz lepszą inwestycją Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 z tego co wiem to ustawodawca zakładał że takie sytuacje gdzie ktoś nie spełnia warunków rolnika miało przejmować ANR., za wypłacone pieniądze ale nie maja kasy. Podobnie jest z ALP maja pierwokup w obrocie lasami, gruntami zalesionymi i gruntami pod zalesienie ale nie majà kasy - budżetu. Wiem od kogos kto tam pracuje Quote
Opel Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 to już jest takie gdybanie, ale powiedz czy może kupić ziemie rolną ?Uprawia albo i nie tàą ziemie bo jest jej właścicielem z przed tej horej ustawy i tyle. Żadne prawo nie może kogoś pozbawić własności czy spadku ale czy na zasadzie umowy np. darowizny może ktoś zostać rolnikiem nie mając wykształc. doświadcz. ? Za tamtego ustroju robili kursy szybkie na rolnika by móc przyjąć darowizne w postaci ziemi .Ustawa ogranicza nabycie ziemi dla NIE rolników. Ma za zadanie chronić Nasza ziemię przed Niemcami, mówiąc wprost. Rolnik kupić może a rolnikiem się jest jak się ma powyżej 1 ha. Ok zgadzam się , trzeba być 3 lata w KRUS ale wtedy kupuje się odgórnie, bez zgody. Jak nie jest w KRUS pisze do KOWR, uzasadnia i czeka. Każda sprawa jest indywidualna.A co do spadku, darowizny. Tak MOZE nabyć od rodzicow czy brata. Mój przypadek jest wyjątkowy. Jestem ja i wuja jako osoba dla mnie nie bliska, czyli obca, dlatego takie ceregiele. Na dzień dzisiejszy człowiek pracujący na ZUS nabywa bez żadnych papierów o wykształceniu, ZUS czy czymkolwiek ziemię od rodziców. Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 Ziemia była najlepszą inwestycją jak hektar hodził od 1000 zł do 4 000 zł. Teraz to już tylko jest dobra inwestycja ale jak masz ziemie i możesz ją odrolnić.Dzierżawa to też nie takie proste bo mówimy o dzierżawie 10 letniej spisanej u notariusza a on by móc taką umowe zawrzeć musi mieć dokumenty jak do kupna. Umowa na papierze nawet na 10 lat niema wartości żadnej, tylko papier między stronami i to co się tam umówili. Dopłaty należą sie temu kto uprawia ziemie ale jak sie właściciel umówi z dzierżawcą inaczej to arimr to nie obchodzi. Natomiast jeśli obie osoby złożą wnioski o dopłaty to jest postępowanie przed kierownikiem arimr i kto udiwodni że pole uprawia ten bierze dopłaty - temat też przerabiałem. nie jest inaczej. Quote
Opel Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 po pierwsze jak już to kolezanko po drugie sama korzystam z waszej pomocy , opisuję tylko to w czym uczestniczyłam bo po co was mam bajać , po trzecie cieszę się że więcej osób na ten temat się wypowiada każda informacja jest na wagę złota co do dzierżawy, zazwyczaj jest to okres długoletni (mówię o dzierżawie notarialnej) i takiego dzierżawcy nie sposób jest się pozbyć w każdej chwili to po pierwszepo drugie to kto bierze pieniądze tak naprawdę zależy od właściciela działki i zawartej z nim umowy( od 2006 r) - od kiedy pojawili się moi nowi sąsiedzi ich działki obrabia ich sąsiad a z danych które można odnaleźć na stronach ARiMR dopłaty pobiera żona właściciela działek ty piszesz o wyłudzeniu pieniędzy ? jakich? ty piszesz o przestępstwie ? jakim ? poczytaj to co ja opisuję a potem pogadamy o złodziejach i oszustach i coś mi się zdaje że ziemia w Polsce staje się coraz lepszą inwestycją Nie wiem o co ci chodzi z tymi koleżankami itp itd, ale nie istnieje coś takiego jak dogadanie się. Przejrzyj wyroki SN i zobaczysz że dopłatą należy się uprawiajacemu, a nie temu kto się dogadał że będzie ją brał. Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 nie tylko przed niemcami, ale bardziej przed spekulantami. Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 kolego, już pisałem wcześniej. możesz sie dogadac a jak masz wątpliwości to do arimr Quote
Opel Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 Ziemia była najlepszą inwestycją jak hektar hodził od 1000 zł do 4 000 zł. Teraz to już tylko jest dobra inwestycja ale jak masz ziemie i możesz ją odrolnić.Dzierżawa to też nie takie proste bo mówimy o dzierżawie 10 letniej spisanej u notariusza a on by móc taką umowe zawrzeć musi mieć dokumenty jak do kupna. Umowa na papierze nawet na 10 lat niema wartości żadnej, tylko papier między stronami i to co się tam umówili. Dopłaty należą sie temu kto uprawia ziemie ale jak sie właściciel umówi z dzierżawcą inaczej to arimr to nie obchodzi. Natomiast jeśli obie osoby złożą wnioski o dopłaty to jest postępowanie przed kierownikiem arimr i kto udiwodni że pole uprawia ten bierze dopłaty - temat też przerabiałem. nie jest inaczej.Wszystko się zgadza oprócz tego notariusza. Żaden notariusz, a kawałek papieru , umowa spisana na 10 lat przedłożona w KRUS i w Geodezji i finito. Wiem co mówię ,mam tak 1ha od mamy. Quote
Opel Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 kolego, już pisałem wcześniej. możesz sie dogadac a jak masz wątpliwości to do arimrJest to niezgodne z prawem. Faktycznie ARiMR nie zwraca na to uwagi dopuki nie wpłynie drugi wniosek manta sama działkę, ale wierz mi że jakby się dopatrzyli że ktoś nie uprawia a bierze dopłatę to odda ją z odsetkami i poniesie konsekwencje prawne . Zobacz że ten który dzierżawi mógłby przekroczyć np 300ha i mieć dopłatę niższa a tak nie ma, bo dopłatę bierze wlasciciel. Quote
Wyrolowani Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 nie wiem czy panowie słyszeliście o stronie i czy na nią zaglądacie; MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI wykaz beneficjentów wspólnej polityki rolnej rok 2014 właścicielka działki 143/1 bierze dopłaty za całą działkę mimo że większa jej część jest rozkopana tak przynajmniej wynika z dostępnych informacji czy ktoś zwrócił na to uwagę ? Quote
Vademecum Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 były przypadki kontroli czy działka jest w uprawie, chodzi o tych co kupili ziemie i jej nie uprawiali a ją ugorowali i były decyzje o zwrot dopłat. Quote
Recommended Posts