Dla producentów jaj ważna jest Dyrektywa Komisji 2002/4/EC z 30 stycznia 2002 r. dotycząca ustanowienia systemu rejestracji ferm niosek, który obowiązuje na terenie UE od 1 czerwca 2003 r. Podstawowe wymogi dla produkcji jaj konsumpcyjnych na wolnym wybiegu obejmują: ?? swobodny dostęp niosek w ciągu całego dnia do wolnego wybiegu, którego powierzchnia jest w przeważającej części porośnięta, ?? gęstość obsady nie przekraczającą 1000 kur na 1 ha wybiegu lub 10 m2 na 1 nioskę, odpowiednie wnętrze kurnika, gdzie co najmniej jedna trzecia jego część pokryta jest ściółką i który posiada grzędy zapewniające każdej niosce dostęp do nich o długości co najmniej 15 cm. Podstawowe wymogi dla produkcji jaj konsumpcyjnych w intensywnym chowie wybiegowym: ?? swobodny dostęp niosek w ciągu całego dnia do wolnego wybiegu, którego powierzchnia jest w przeważającej części porośnięta, ?? gęstość obsady nie przekraczająca 4000 kur na 1 ha powierzchni wybiegu lub 2,5 m2 na 1 nioskę ?? odpowiednie wnętrze kurnika (jw.). Jak obejść prawo czerpiąc korzyśći majątkowe na przyznawaniu numerów systemu howu kur na wolnym wybiegu! Notoryczynie dzieję się tak, ze weterynaria nie bacząc na przepisy unijne przyznaje numery na chow kur dot. wolnego wybiegu ( a ścislej dla niewtajemniczonych za korzyści majątkowe można prowadzić ferme kur z numerem 1 na przodzie, nie mając wybiegu dostosowanego do wymogów, a także sciółki ). Ogólnie rzecz biorąc wystarczy wręczyc "pod stołem" korzyści majątkowe. Konsument tym samym zostaje wpowadzony w błąd. Podsumowując po krótce około 90% produkcji jaj na wolnym wybiegu nie spełnia jakich kolwiek wymogów zawartych w ustawach. dyrektywa o hodowli jaj na wolnym wybiegu.txt