Jump to content

Recommended Posts

Posted

Padła mi żarówka w reflektorze i chcę ją wymienić sam żeby nie płacić warsztatu. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem od czego zacząć. Jak w ogóle sprawdzić jaki typ żarówki potrzebuje moje auto?

Posted

Sprawdzenie jest proste i masz kilka sposobów. Pierwsza opcja to instrukcja obsługi samochodu bo tam zazwyczaj jest tabela żarówek z typami i mocami dla każdej funkcji. Druga opcja to naklejka w klapie silnika bo część producentów tam umieszcza tabelę żarówek. Trzecia to wyszukiwarka na stronach sklepów z żarówkami gdzie wpisujesz markę, model i rocznik i dostajesz listę pasujących żarówek. Typ żarówki to zazwyczaj oznaczenie H1, H4, H7, H11 i podobne albo numery jak W5W czy P21W w zależności od funkcji. Przy wymianie samemu warto też wiedzieć że żarówki halogenowe H7 i H1 są pojedyncze czyli wymieniasz jedną stronę, a H4 ma dwa włókna czyli jedno skrzydło obsługuje zarówno mijania jak i drogowe. Warto sprawdzić pasujące typy na https://autoswiatla.pl/pl/menu/wybierz-rodzaj-zarowki-10611.html przez wyszukiwarkę doboru.