admin Posted March 5, 2009 Report Posted March 5, 2009 Zbliża się sezon pastwiskowy, wiec niedługo trzeba będzie rozstawiać "pastuchy". Jakich używacie elektryzatorów i na jakim zasięgu, jakie stosujecie własne przeróbki przy ogrodzenie? Quote
bamber21 Posted March 6, 2009 Report Posted March 6, 2009 ja stosuje drut i tasme a zalilam barertiom albo pastuchem z aklumatorem no ograddzam nawet do kliku kilomertów i daj rady kopie a koliki mam plastykowe drewniane i matalowe tak po troch kazdego Quote
farmer Posted March 7, 2009 Report Posted March 7, 2009 Ja stosuje plecionkę zz drutem bo udało mi się kupić ją w dobrej cenie, po tyle co drut:) Do tego dwa elektryzatory sieciowy do pastwisk przy domu a dla dalszych bateryjny. Obydwa są firmy Corral i działają bez zarzutu. Paliki też różne. Quote
Kronel Posted April 25, 2009 Report Posted April 25, 2009 My cały czas mamy taki zwykły polski elektryzator, troche z nim problemów, ale puki co działa chociaż ostatnio coś zaczął bardzo czerpać akumpulator. Ojciec już cos myśli o nowym, ale jeszcze nie kupił. Sąsiad zainwestował i kupił model chyba tak się pisze: Chapron super bo płynna regulacja mocy i duża moc i można zasialć z sieci lub baterii. My nie mamy takich dużych pastwisk, ale sprzęt wyglada solidnie. Quote
ursus c -355 Posted June 15, 2009 Report Posted June 15, 2009 pytaie do wszytkich jaki jest najlepszy pastuch dla bydła Quote
admin Posted July 14, 2009 Author Report Posted July 14, 2009 Pytanie co rozumiesz przez pastuch.Bo jeśli chodzi ci tylko o elektryzator to musisz wiedzieć, że powinien on mieć dość wysokie napięcie, i tzw. energię impulsu. (Tego zdążyłem się dowiedzieć :-)). Ważna jest też maksymalna długość ogrodzenia, bo (tu uwaga) określa on do jakiego stopnia ogrdzoenie może przerastać przez trawy.Coś takiego znalazłem na stronie o ogrodzeniach elektrycznych. Tam właśnie: wyczytałem jakie elektryzatory są dobre do czego. Nie bez powodu podkreśliłem słowo elektryztory, bo właśnie adres tej strony to www.elektryzatory.pl :-) Quote
tm25 Posted February 10, 2012 Report Posted February 10, 2012 Może ktoś ma doświadczenia dot. elektryzatora Corral Super N3000? Czy może on zasilać dwa niezależne i oddalone od siebie ogrodzenia elektryczne? A może ktoś może mi udostępnić opis tego elektryzatora? Pozdrawiam. Quote
agro-centrum Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 Dokładnie musimy zaplanować dla jakich zwierząt ma służyć taki elektryzator.Bardzo polecam do zapoznania się z katalogiem naszego dostawcy a następnie szukać dalej.Tam jest bardzo ładnie narysowane i opisane wszystko jak co do czego z parametrami i długością ogrodzeń.Nie ma możliwość by każdy elektryzator dał radę więc trzeba to wyliczyć a ceny takiego wyrobu rozpoczynają się od 220zł a kończą na ok 1600zł.Oczywiście ważnym elementem jest również dopasowanie taśmy oraz palików jak się decydujemy na większą inwestycję. Quote
tm25 Posted February 12, 2012 Report Posted February 12, 2012 Dokładnie musimy zaplanować dla jakich zwierząt ma służyć taki elektryzator.Bardzo polecam do zapoznania się z katalogiem naszego dostawcy a następnie szukać dalej.Tam jest bardzo ładnie narysowane i opisane wszystko jak co do czego z parametrami i długością ogrodzeń.Nie ma możliwość by każdy elektryzator dał radę więc trzeba to wyliczyć a ceny takiego wyrobu rozpoczynają się od 220zł a kończą na ok 1600zł.Oczywiście ważnym elementem jest również dopasowanie taśmy oraz palików jak się decydujemy na większą inwestycję. Dziękuję Agro-Centrum za informację; przeczytałem wpis; szukałem Agro-Centrum w internecie, by zobaczyć katalog; jest adresów wiele, a Agro-Centrum występuje w wielu miejscowościach. Uprzejmie proszę o adres strony, na której jest katalog "Waszego dostawcy".Proszę też o jakieś informacje na temat "wyliczeń", które, jak rozumiem, są potrzebne do tego, aby dobrać elektryzator do konkretnych potrzeb (może jakiś konkretny przykład). Pozdrawiam tm25 Quote
tm25 Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Znalazłem katalog wg wcześniejszego wpisu, a w nim sporo ciekawych i nowych dla mnie informacji.Ale proszę o wyjaśnienie, jeśli ktoś to rozumie: napisano tam, że jednym z parametrów elektryzatora jest ?przybliżona ilość zasilanych sieci (dla urządzeń 230V i 12V podana jest maksymalna ilość siatek 50-metrowych, jaką można wykorzystywać)?.Nie rozumiem tego co ktoś tam napisał i pytam:- czy chodzi tam o ?ilość zasilanych sieci? (to znaczy niezależnych od siebie ogrodzeń, zasilanych z jednego elektryzatora?),- czy raczej o ?ilość siatek 50-metrowych? (a więc dotyczy to długości jednego ogrodzenia, a długość ta jest podana w przeliczeniu na ilość 50-cio metrowych siatek, wstawionych w ogrodzeniu zamiast drutu lub plecionki). W katalogu nie znalazłem nic więcej na temat tych siatek. Więc albo tak, albo siak, ale nie może być dwa w jednym! Albo ja coś źle czytam, albo ? Quote
Kronel Posted February 16, 2012 Report Posted February 16, 2012 Raczej naoewno chodzi o siatki ogrodzenia elektrycznego, połaczone w jedna długa linię. Jak ja kupowałem pastuch to podają jaka jest energia impulsu i ile kilometrów ogrodzenia można zasilić żeby ogrodzenie działało jednakowo dobrze przy elektryzatorze jak i w najbardziej od niego oddalonym punkcie. Quote
tm25 Posted February 17, 2012 Report Posted February 17, 2012 Dziękuję kol. Fergusonowi za wypowiedź; ja też myślę, że chodzi o długie siatki w ogrodzeniu; ciekawe czy i kiedy sprzedawca jaśniej o tym napisze w swoim ładnym katalogu.Pisze kolega, że sprzedawcy ?podają jaka jest energia impulsu i ile kilometrów ogrodzenia można zasilić, żeby ogrodzenie działało jednakowo dobrze przy elektryzatorze, jak i w najbardziej od niego oddalonym punkcie?.Tak, sprzedawcy to podają, ale trzeba pamiętać, że ogrodzenie NIE MOŻE CHYBA DZIAŁAĆ JEDNAKOWO DOBRZE W KAŻDYM JEGO MIEJSCU. Jest tak, bo energia impulsu, który dochodzi do dzika na końcu ogrodzenia, jest mniejsza od energii impulsu generowanego przez elektryzator o STRATY energetyczne na przewodzie, na izolatorach i na uziemieniu. To jest przecież obwód elektryczny, a w każdym takim obwodzie są straty. Więc chyba energia impulsu tuż za elektryzatorem jest większa od energii impulsu, który dochodzi do dzika na końcu ogrodzenia (jeśli się mylę, to może ktoś sprostuje). Czy, zdaniem kolegi, są to duże różnice? Może ktoś wie coś ze swojej praktyki na ten temat? To jest ważne, bo przecież zależy wszystkim, by impuls na końcu ogrodzenia był silny. O tym ciężko znaleźć coś konkretnego w pięknych katalogach reklamowych. Quote
Recommended Posts